Турският съд отложи делото срещу българските граничари

Турският съд отложи делото срещу българските граничари - E-Burgas.com
Снимка NOVA

Съдът в турския град Къркларели отложи за 3 септември делото срещу четиримата български граничари, обвинени в убийството на турски бракониер. Причината е, че турската страна още не е получила документите от българския съд, съобщиха от БНР. 

В началото на съдебното заседание днес турският адвокат Джошкуннула е внесъл молба за прекратяване на наказателното производство, каза Росен Кожухаров - българският адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков.

"От страна на турския колега - адвокат, който представлява българските граждани, е внесена молба до турския съд за прекратяване на наказателното производство, по която молба съдът все още не се произнесъл. Най-вероятно такова произнасяне ще има до следващото съдебно заседание", допълни Кожухаров.

Бившите гранични полицаи - Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, са оправдани от българския съд за смъртта на турския бракониер с мотив, че инцидентът е нещастен случай.

Освен това инцидентът е станал на българска територия и това, че е извършен на турска лодка не е достатъчно, според турското законодателство, да бъде водено дело. Това са аргументите на турския адвокат Джошкуннула, с които той иска прекратяване на наказателното производство.

В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу четиримата. То трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

До делото в турския наказателен съд се стигна, след като турската страна отказа да приеме съдебните актове на българския съд.

Коментари

Още от последните новини