Стара рибарска рецепта за маринован чернокоп

Стара рибарска рецепта за маринован чернокоп - E-Burgas.com

Какво по-вкусно в зимните месеци от добре приготвен чернокоп или сафрид, а ако е маринован това е идеалното мезе за всяка трапеза. Предлагаме на вашето внимание една рецепта за маринован чернокоп по стара рибарска рецепта. И така, рибките се почистват от вътрешностите, главата също се премахва.

Прави се саламура с едра сол, която се разтваря във вода. Пуска се сурово яйце и се следи да изплува на повърхостта.

Чернокопът се залива със саламурата и се оставя на хладно за 24 часа. Притиска се с чиния, за да е сигурно, че рибата е покрита със саламура.

Много е важно след престоя в саламурата, чернокопът да се отцеди.

В тенджера се смесват оцет и вода в съотношение 1:1. Добавят се 3-4 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, зърната черен пипер –  и се слага на котлона. В момента в който сместта заври се дърпа от котлона, слага се капак  и се оставя да изстине напълно. Хубавое е да се ползва светъл оцет.

След като сместта вода-оцет е напълно изстинала, с нея се залива рибата, притиска се с чиния и престоява 12 часа. Изважда се и се оставя да се отцеди в гевгир за 4-5 часа. По желание може да се отстрани кожата и да се филетира рибата като се отстрани централната кост.

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче хляб. Оставя се да изстине напълно. Рибата се подрежда в буркани и се залива с олиото. Между рибата се слагат дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер. Важно е отделните рибки да са покрити с олио, ако прецените преди да ги подредите в буркана, може да ги потопите в мазнината.

Бурканите с маринован чернокоп се прибират в хладилник. Рибата трябва да узрее за 4-5 дни, но сме я хапвали и след третия. В хладилник издържа около 2 месеца.

Кожата и централната кост може да се почистят и преди да се сервира. Кожата се обелва много лесно, а с помощта на остър нож се отделят и филетата.

Този деликатес си пасва отлично с препечена филийка, намазана с масалце и червен лук . При желание може да поръсите хапките с лют червен пипер. Добър апетит!

Коментари