Служителите на ИАРА ще могат да арестуват бракониери

Служителите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) получават полицейски правомощия. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Текстовете са внесени от депутати от ГЕРБ, съобщава Дарик. 

С предложените изменения в закона служителите на агенцията вече ще могат да арестуват нарушител. Освен това те ще могат да използват и записващи и заснемащи средства, да използват моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства след предупреждение.

В промените е записано още, че се въвеждат затвор и сериозни глоби за бракониерите. Лице, което лови риба чрез взривни вещества, ще се наказва със затвор до 1 година и глоба от 10 000 до 15 0000 лева или с пробация. За улов на забранен вид риба наказанието ще бъде затвор до 6 месеца и глоба от 5000 до 10 000 лева.  Промените предвиждат още уловената риба и средствата, с които е извършено престъплението, да се отнемат в полза на държавата.

Сподели новината:

Коментари