Румяна Георгиева, експерт недвижими имоти: Презастрояването свали цените на ваканционните имоти с до 30%

Румяна Георгиева, експерт недвижими имоти: Презастрояването свали цените на ваканционните имоти с до 30% - E-Burgas.com

Първата част от интервюто с експерта по недвижими имоти Румяна Георгиева четете ТУК!

Г-жо Георгиева, има ли все още търсене към жилищата в т.нар.апарт комплекси и как вървят цените там?  И като говорим за това какви клиенти най-често се насочват към този тип имоти?

- Разбира се интересът към ваканционните имоти продължава. Поради презастрояването и лекото отдръпване на руските купувачи, се отчете спад в цените - на места до 20-30 %. Оптимистичните очаквания за силен туристически сезон дано да доведе и до завръщане на руските купувачи на пазара. Обикновено клиентите, които най-често се насочват към ваканционните комплекси са руснаци, украинци, казахтанци и българи, живеещи в чужбина.

В последните няколко години се чувства застой при продажбите на земи и парцели, на какво ниво е сега този сегмент в пазара на недвижимите имоти? Има ли занижение при цените, предвид слабото търсене?

- Най-много се търсят парцели в Бургас за строителство на жилищни сгради. Парцелите в малките морски градчета – предимно удовлетворяват желанията на тези, които искат собствени къщи. Големите инвеститори отдавна ги няма и развитието на черноморското крайбрежие е в застой.

Все пак отчитаме и засилен интерес към парцели, в сравнение с последните 2-3 години. При имотите на ТОП-локации не забелязваме особен спад на цените.

„Голямото чакане“ продължава, по отношение на влизането в сила на Общите Устройствени Планове на малките черноморски общини – Созопол, Поморие, Приморско, Несебър, Царево. Ако това все пак се случи през 2016 г., определено ще се засили инвестиционната активност от страна на купувачите, но продавачите трябва да са наясно, че надценяването на имотите не води до продажба. В това отношение брокерите, запознати със съответните райони, могат да бъдат изключително полезни, както на купувачи, така и на продавачи.

А какво е положението при наемите?

- Повишеното търсене на имоти за закупуване, винаги се отразява и при  наемите. Като цяло цените на наемите са се повишили с не повече от 3-4 %. Бургас е и туристически град, така че освен целогодишния наем, се работи по посока наемане за летния сезон. Там наемателите са основно руснаци, които наемат апартамент за месец-два и през това време се оглеждат за покупка в региона или се подготвят да инвестират в България.

Как оценяте пазара при офис площите и търговските обекти?

- Тук нещата не стоят много добре. Не можем да кажем, че имаме голямо търсене, след като бизнеса се е свил и все още не може да се стабилизира след тези кризисни години.

Търсенето е предимно за малки офиси в зони с добра комуникация и при по-ниски нива на цените. Магазините по „Александровска“ все още си сменят наемателите през 1-2 години. Това не се е наблюдавало през последните 10-15 години. По другите търговски улици в Бургас, както и предимно в Слънчев бряг, голяма част от търговските помещения, не могат да намерят наематели, а това означава само едно – предприемачите се страхуват да правят бизнес, защото не виждат достатъчна доходност и рентабилност.

„Изчисти“ ли браншът нелоялната конкуренция или това явление все още съществува?

- Това е болен въпрос.

От години искаме закон, който да регулира бранша и да го изчисти от некомпетентна и нелоялна конкуренция.

На пазара все още има фирми, които използват заблуждаващи, фалшиви обяви в интернет. За привличане на клиенти се използват крайно ниски цени или заблуждаващи снимки. Често се публикуват неактуални, продадени, несъществуващи имоти. Използват се импулсни телефони.

Всичко това създава несигурност у клиента и негативно отношение към целия бранш.

От години Национално сдружение Недвижими имоти, като най-голяма и утвърдена организация, се бори срещу нелоялната конкуренция като налага международни стандарти и добри практики в работата на брокерите на недвижими имоти. В това отношение считаме, че държавата най-после трябва да помогне, както на потребителя, така и на тези, които упражняват почтено тази, уважавана в света, професия.

В тази връзка какви са съветите ви към купувачите?

- Днес много от продавачите и купувачите не са наясно колко е важно да се консултират с брокер по недвижими имоти. Веднъж разбрал потребностите на клиента си, той трябва да изготви бизнес-план и маркетингова стратегия, за да се върви в правилната посока, за да защитава вашите интереси.

В Бургас работят над 35 агенции, членове на Национално сдружение Недвижими имоти. От тях една част са брокери с голям опит. Те са преминали редица национални и международни обучения, работят професионално и използват само честни бизнес практики.

Съветът ми е: „Изберете брокер, не обява!“ и търсете консултация преди сделката!

Коментари

Още от последните новини

Светът
Румяна Георгиева, експерт недвижими имоти: Презастрояването свали цените на ваканционните имоти с до 30% - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Румяна Георгиева, експерт недвижими имоти: Презастрояването свали цените на ваканционните имоти с до 30% - E-Burgas.com

Африка