Румяна Георгиева, експерт недвижими имоти: Отчита се ръст на сделките със собствени средства. Причината-ниската доходност на парите в банков депозит

Румяна Георгиева, експерт недвижими имоти: Отчита се ръст на  сделките със собствени средства. Причината-ниската доходност на парите в банков депозит - E-Burgas.com

За това какво е положението на пазара на недвижимите имоти на прага на летния сезон в Бургаски регион, цените и предпочитанията на клиентите, за подводните камъни при покупката на жилище,  разговаряме с експерта Румяна Георгиева. Тя е управител и успешно ръководи една от най-утвърдените агенции за недвижими имоти в Бургас.

Г-жо Георгиева, отчита ли се ръст  в покупко-продажбата на имоти като се има предвид, че сме на прага на летния сезон?

- Ако говорим за Бургас и региона – ръст на сделките се отчита, повишението на цените на имотите (предимно апартаменти) е около 10-11 % на годишна база. Това е така, защото се върнаха българите на пазара. Ваканционните имоти все още са приоритет за руските купувачи – там изборът е много голям и строителството е в лек застой. Най-значим е ръстът в самия Бургас, тук търсенето е голямо. Върнаха се и покупките на зелено (в процес на строителство). Увеличиха се сделките със собствени средства, поради ниската доходност на парите в банков депозит.

Къде най-често се купуват имоти в града или в по-малките населени места?

- Естествено е при голям ръст на български купувачи, по-голямото търсене да е в големите окръжни центрове София, Бургас, Варна, Пловдив. Там доходността е гарантирана и инвестицията е много по-сигурна.

Какви имоти /цена,разположение/ се търсят най-често и на какво основно държи клиента в изискванията си?

- Сега строителството е много по-качествено, затова строителните компании с добра репутация почти реализират обектите си отново в строеж. Най-голямо е търсенето на имоти до 50 000 ЕUR – едностайни, двустайни и по-малко тристайни и многостайни.

Разбира се, при толкова оживен пазар, това се отразява във всички сегменти. Бързо се продават и панелните апартаменти, защото при някои одобрени блокове, санирането вече се извършва, а и жилищата са с по-голяма чиста използваема площ, което не е без значение, особено за млади семейства.

Раздвижи се пазарът на къщи в околностите на Бургас и парцелите за строителство. Хората, които искат да си построят къща за живеене, избират Сарафово, Черноморец, Крайморие, Лъка, Маринка и други близки до областния център, спокойни населени места, които са перспективни, с добра инфраструктура и бърза транспортна връзка.

Къде е най-изгодно да търсим жилище в момента и какво е движението на офертните цени в Бургас?

- Трудно е да се отговори еднозначно. Придобиването на имот за жилище е едно, за инвестиция и доходност е друго. Всеки купувач има определена цел и обикновено се съобразява с моментното си финансово състояние и възможности за дофинансиране. Много често хора, които са израснали в даден район на града, предпочитат да си останат отново там, други – израснали в панелен блок, желаят да си купят в ново монолитно строителство. Възможностите са разнообразни. През последната година цените, предимно на апартаментите в Бургас, растат поради голямото търсене. Предлагането намалява, особено на имоти с добри характеристики. Панелните жилища се предлагат от 600-650 EUR/м2, а новото и старо монолитно строителство са на цени от 450 до 1000 EUR/м2, в зависимост от района. Всеки имот, ако е купен в подходящия житейски момент и отговаря на усещанията на конкретния човек за добър живот, може да се нарече изгодна инвестиция.

Като брокер с дългогодишен опит какво най-често съветвате клиентите си?

- От моя дългогодишен опит като мениджър и брокер на недвижими имоти, мога да кажа, че продавачи, които сами си оценят имота само на база интернет-статистика, обикновено губят време и много често след 2-3 месеца осъзнават, че справедливата цена на имота не е тази. Добре е продавачите да се консултират със специалисти, които всеки ден следят и работят на този пазар. Обикновено консултациите са безплатни и те ще са наясно още от самото начало за най-добрата цена към този момент на продажбата.

Когато стартира този бизнес в България през 1992 г., всички потенциални купувачи и продавачи ни питаха: „Защо ни е посредник, нали можем и сами?“ Да, тогава пазарът беше много по-малък и неразвит в сегашните му сегменти. Днес ситуацията е друга. 80 % от сделките с недвижими имоти се осъществяват с помощта на агенциите. Хората разбират, че това е процес с много особености и подводни камъни и възнаграждението, което ще платят е много по-малко от риска, който биха поели – сами да си продават или търсят. Спокойствието им е ценно, защитени и обгрижени, излизат много по-щастливи от тази житейска ситуация, когато за техните интереси работи професионалист.

Сега клиентите е добре да разберат и да заменят Отворените договори с Ексклузивни. Това е само в тяхна полза. Когато всеки работи с всички, все едно играем на „руска рулетка“.

Тези двустранни договори, базиращи се на доверие от двете страни, защитават интереса на клиента и на агента. Тогава посредникът има ангажимента максимално добре да маркетира имота, за да стигне до възможно най-много клиенти, включително и до клиентите на останалите посредници. В България ексклузивните договори се повишиха за последната година с 20% и това е правилната посока, в която се движи този бизнес.

*Цялото интервю с Румяна Георгиева четете утре в e-BURGAS.COM

 

Коментари