Решено: Гласуването на избори става задължително

Решено: Гласуването на избори става задължително - E-Burgas.com

Гласуването на избори ще е задължителен граждански дълг. Това решиха депутатите при разглеждане на промени в Изборния кодекс на второ четене.

Въвеждането на задължение за гласуване беше подкрепено от 109 депутати (ГЕРБ, ПФ, двама депутати от Реформаторите, БДЦ, АБВ), "против" гласуваха 74 души (ДПС, БСП, мнозинството от РБ), а "въздържал се" - 10.

"Гласуването е задължително и се извършва лично от избирателя и е изпълнение на граждански дълг", гласи новият текст в Кодекса. Не беше приета идеята на ДПС след текста да се добави „като се гарантира правото на всеки български гражданин да гласува.“

Избраниците отхвърлиха и предложението на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов в кодекса да се включи и текст от фейлетона "Избирателен закон" на Алеко Константинов.

Тепърва предстои да се обсъждат евентуалните последици от негласуване, които да осмислят въвеждането на задължението. Правната комисия в НС предлага санкцията срещу хората, неупражнили задължението си за явяване пред урните, да бъде отписване от избирателните списъци с право на възстановяване само след изрично заявление. 

Очаквано идеята за задължително гласуване срещна сериозен отпор от страна на ДПС, които се заканиха да го атакуват в Конституционния съд.

По време на дебатите от левицата заявиха, че също са готови да сезират КС, но няма да го направят „за да се види пълното действие на този закон“. Янаки Стоилов каза, че гражданите сами трябва да решат дали да се самозадължат да гласуват.

Според социалиста Народното събрание да се поставя над българските граждани е недопустимо. Той припомни, че предстои референдум, като един от въпросите е точно по тази тема. По думите на Стоилов се прави опит да се обезсмисли произнасянето на гражданите и е по-добре да се изчака тяхната воля, вместо да се вземат конюнктурни решения.

Филип Попов от БСП припомни, че в Конституцията пише, че гражданите имат право да гласуват. Социалистите намекнаха, че опозицията е възможно да сезира Конституционния съд по въпроса.

"Неотдавна премиерът цитира една българска поговорка - насила хубост не става. Насила не може да накарате хората нито да ви заобичат, нито да гласуват за вас", коментира съпредседателят на ДПС Четин Казак в пленарната зала преди да бъде приета промяната.

"Не може да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари по насилствен път", каза от своя страна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Източник: actualno.com

Коментари