Рекорд: 1 млн. лева глоби за концесионери на плажове

Рекорд: 1 млн. лева глоби за концесионери на плажове - E-Burgas.com
Безпрецедентна сума - глоби за повече от 1 милион лева, са наложени този летен сезон при проверки на министерството на регионалното развитие и благоустройството на плажовете по Черноморието. За сравнение миналата година санкциите са били в размер на 350 000 лева.
Това съобщи в село Равда министър Лиляна Павлова. Тя откри работна среща на тема: "Резултати от извършен контрол през летен сезон 2012 година по сключени концесионни договори и предложения за подобряване и оптимизиране на проектите по морските плажове през сезон 2013", предаде БТА. От май до септември са извършени повече от 200 проверки, проверени са 60 договора за концесии и 37 договора за отдаване под наем, уточни Павлова. Проверени са и 61 неохраняеми плажове. Констатираните при всички проверки нарушения са над 200. Те са основно за липса на спасители, на санитарно-хигиенни условия, нарушаване на принципа 50 на сто свободна зона и 50% за плажуване, както и преместваеми обекти на неразрешени територии. „С приходите от всички тези глоби и санкции искаме да слагаме табели за неохраняемите плажове, включително обмисляме варианта, ако е възможно, по някаква форма да слагаме поне един спасител, поне в някаква част да има спасители, но това е вече въпрос на дебат. На тези 61 неохраняеми плажове има поставени незаконно чадъри и то се събират наеми. Това показват проверките, което означава, че трябва да продължим да ги правим”, категорична бе Павлова. Тя добави, че в най-лошо състояние са 11 плажа - Кабакум – север, Каваци – север, Поморие – изток, Сарафово, Лозенец, Ахтопол – север, Приморско – юг, къмпинг „Веселие”, Черноморец – юг, Ахелой и Елените. За Каваците-север вече са взети мерки за прекратяване на концесията.
Ако санкциите не бъдат изплатени в определения срок, ще бъдат предприети стъпки по прекратяване на концесиите или договорите за наем, допълни регионалният министър, цитирана от БГНЕС. Павлова съобщи още, че се обмисля драстично намаление на концесиите на плажове, за които няма интерес след няколко търга, съобщи "Фокус" .
„Това, което обмисляме, ако имаме един път или няколко пъти провеждаме процедура и тя е неуспешна, да
намалим драстично сумата, защото очевидно за този плаж няма интерес. В момента имаме законова пречка за това, но с предложените промени в закона това вече ще бъде възможно и аз смятам, че това още един стимул за концесионерите”, обясни тя. Министърът уточни, че не вижда пречка общините да концесионират плажове, стига да имат желание и възможност.
"С промените, които правим в закона, мисля, че трябва да отворим тази възможност, тъй като една община Бургас е готова да го прави. Аз смятам, че и много други общини биха имали желание и ние трябва да им дадем тази възможност”, допълни Лиляна Павлова.
Коментари