Поражения по реколтата в Карнобатско след градушката

Поражения по реколтата в Карнобатско след градушката - E-Burgas.com
Архив zemedelec.net

За сериозни поражения по реколтата в община Карнобат след вчерашната градушка, информираха земеделци пред радио „Фокус-Бургас“.

Поражения от по над 1000 декара със слънчоглед и пшеница и по прасковени градини около 700 - 800 дка, които са пострадали доста, съобщи Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в региона.

Пострадали са и насаждения с череши, допълни още той. По неговите думи, пораженията са доста големи, но само локални, на юг от Карнобат, към АМ „Тракия”. Той посочи, че са пострадали 3 - 4 земеделци. „Обикновено градушката е локална и няма посъвместни поражения”, обясни производителят. По неговите думи, са пострадали около 2 000 дка общо като по-големи са пораженията при трайните насаждения - праскови и череши. Според него до 100% поражението по овощните градини е фатално, а при слънчогледа и пшеницата – до 30 - 40%. „Повечето наши колеги нямат сключени застраховки и най-вероятно ще чакат, ако държавата помогне при 100% пропадане”, допълни Киров.

Той спидели, че Министерството на земеделието и граните подготвяло нова стратегия за борба с градушките, която ще бъда разгледана в края на месеца на среща с министър Десислава Танева. „С участието на земеделски производители ще може да се извършва по-голяма защита от мобилни остановки, но една част от разходите ще се поемат от самите производители. Ако условията са приемливи ще откликнем с най-голямо желание на това ново предложение”, обясни производителят.

Коментари