Плувецът Цанко стяга примката на историческото постижение, тренира в залива по 5 км на ден

Плувецът Цанко стяга примката на историческото постижение, тренира в залива по 5 км на ден - E-Burgas.com

Истинското предизвикателство за бургаския състезател е промяната на спокойните води на басейна с откритото море за маратона

Плувецът Цанко Цанков, който след броени дни ще даде всичко от себе си да влезе в историята, като първия човек преплувал Бургаския залив, тренира здраво, уверен е и ако природата е благосклонна, идната сряда, по изгрев, ще стартира легендарния маратон в морето. В момента той се подготвя в залива на Бургас, където преплува по около 5 км на ден. Това разкри самият той днес пред кмета на общината Димитър Николов, представители на Морска администрация, Гранична полиция и куп други институции, които са ангажирани с неговото мероприятие.

Очаква се Цанко да плува със средна скорост около 4,5 км/ч, но това е относително, тъй като е зависим от времето и теченията в морето. Общото времетраене на плувания маратон от 44,7 км, ще е около 17-18  часа. Край него, с лодка, ще се придвижва екипът му, между които задължително ще има и реаниматор, както и хора, които ще му подават необходимите напитки, нужна за организма при такова натоварване.

Любопитно е, че всичко това ще става без бургазлията да има досег с лодката. През цялото време той ще е във водата, като това ще се случва със специален стик, върху който ще са прикрепени напитките.

Припомняме, че началната точка на маратона е Обзор, а крайната Маслен нос, край Приморско. Там ще му бъде отчетен края на дългия преход, но официалното му посрещане ще е на плаж Перла, който е около 300 метра по на юг, заради достъпността в региона.

Цанко признава, че ако всичко приключи успешно, ще се събере с екипа си и ще обсъдят възможностите да се ориентира от съчетаното състезателно плуване в басейн към маратонското в открити води, каквото практикува друг нашенец – Петър Стойчев.

Коментари