Бургаски ученици ще се обучават по първа долекарска помощ в специално оборудвани кабинети

Бургаски ученици ще се обучават по първа долекарска помощ в специално оборудвани кабинети - E-Burgas.com

Бургаски ученици ще се обучават по първа долекарска помощ в специално оборудвани кабинети, съобщава за Радио „Фокус“ – Бургас Виолета Радева, директор на Българския червен кръст в Бургас.

Днес пет училища в града получиха дарение от червенокръстката организация за оборудване на кабинети с два броя манекени за първа помощ (възрастен и дете), една раница за първа долекарска помощ с всички необходими санитарни материали, едно информационно табло, което да бъде поставено в училище, както и един елек с емблемата на БЧК за доброволците – обучители. Това са ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „Княз Борис I“, ОУ „Антон Страшимиров“ и Немска езикова гимназия.
В кабинетите доброволците от БМЧК – Бургас ще обучават своите връстници на първа долекарска помощ. Разработени са различни програми в зависимост от възрастта на децата. Ще има теоретична и практическа част. „Когато човек е изпаднал в някаква ситуация, първото, което трябва да се провери, това са жизнените показатели – дишане, сърдечна дейност и дали човекът е в съзнание. В хода на обучението се предлагат знанията за това какво поведение трябва да има човек – на кого да се обади, да запази самообладание, какви са първите стъпки“, каза още Радева.
Дарението е на стойност 5 100 лева и е предоставено от НС „Младежки глас“. Парите са събрани по времето на благотворителен коледен бал през 2016 година под патронажа на областния управител на област Бургас.
Радева съобщи, че на 1 и 2 юни ще се състои националното състезание на ученическите екипи за първа долекарска помощ в София. На областно ниво победител е отборът на ОУ „Княз Борис I“, от участвали общо 7 отбора от бургаски училища.

Коментари