Отпушват с взрив устието на Велека от лед и наноси

Отпушват с взрив устието на Велека от лед и наноси  - E-Burgas.com

Лед и наноси са затлачили опасно устието на Велека край Синеморец и това е наложило намесата на военни, които вчера се опитали да го отпушат с взривове, пише "24 часа". Макар се температурата в момента е 2 градуса, все още всичко е замръзнало, каза преди минути кметът на община Царево Георги Лапчев, който  е на място.

Ситуацията се усложнила заради започналия снеготопеж по коритото на реката в първите дни на новата година и невъзможността за изтичане на водата поради затлаченото устие. На места нивото на Велека се повишило опасно и затова кметът се обърнал към областния на Бургас Вълчо Чолаков за съдействие.

Лапчев качи в профила си във фейсбук клипче от взривяването със следния пост: „Сърдечни благодарности към Областният управител на област Бургас, г-н Чалоков и комодор Чубенков за адекватната и навременна реакция във връзка с превенцията по река Велека. Вчера в 6 часова акция на Община Царево и Военноморските сили на РБ, бе взривена пясъчната коса на устието на Велека. Реката беше започнала да залива пътя, като имаше опасност селата Резово и Синеморец да останат откъснати за дни. Благодарение на превенцията от контролирани взрива няма да има драматични новини за медиите, но ще има спокойни хора”. Огледът на място тази сутрин обаче показал, че оттокът не е достатъчен и трябва да се вземат допълнителни мерки.

 

Коментари