Остават 5 км за довършване на оградата с Турция

Остават 5 км за довършване на оградата с Турция - E-Burgas.com

Досега са дадени 100 млн. евро за изграждане на оградата на границата между България и Турция и всичко, свързано с нея. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от Фокус.

„Сега ми се струва, че трябва да има една втора фаза - да надградим. Това съоръжение е физическата, механична преграда. В пъти по-добре ще бъде, ако успеем с тези финансови средства, защото досега сме дали 100 млн. евро само ние за оградата и всичко свързано с нея, а сега да надградим, заедно с това да добавим там, където има необходимост", обясни министърът.

Междувременно от думите му стана ясно, че Европейският съвет изрази готовност да удължи с 12 месеца сроковете за усвояване на европейските средства. „На този етап са усвоени 35 млн. евро, част от които вече са договорени и разплатени, за други 70 милиона текат процедури, остава да се работи по около 57 млн. евро" - посочи министър Радев.

Той отбеляза, че идеята е европейските средства да бъдат използвани за подобряване и доизграждане на интегрираните системи за наблюдение в участъците, където такива към момента няма и за осигуряване на проходима техника и облекла за нуждите на ГД „Гранична полиция".

По този начин ще се постигне повишаване на ефективността на възпрепятстващото инженерно съоръжение по българо-турската граница, което е почти напълно готово, остават за доизграждане само 5 километра.

Коментари