Не се очакват нови трусове в Черно море

Не се очакват нови трусове в Черно море - E-Burgas.com

Земетресението, което преди минути разлюля Черно море и паникьоса гражданите на Варна и Бургас, се размина без силни вторични трусове. Сеизмолозите са категорични, че дори и да има такива, те едва ли ще бъдат усетени у нас, пише Пик.

Днес, около 11.18 часа българско време трус с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер разлюля Черно море. Земетресението беше усетено слабо по високите части на Варна и Бургас.

За щастие няма данни за разрушения и пострадали. Варненци и бургазлии са се разминали само с лек уплах, но сеизмолозите са категорични, че най-страшното вече е минало.

Засега не се предвиждат силни земетресения непосредствено на територията на нашата страна. Това съобщи пред „Фокус” Проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН във връзка с регистрирано земетресение в централната част на акваторията на Черно море, намиращо се на 300 км от страната ни. „Интензивността на това действие във Варна е от втора степен по 12 степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник , която оценява единствено интензивността на въздействието на повърхността от някакъв източник, разположен някъде в пространството”, обясни проф. Ботев.

По думите му тази сътресяемост е втора степен, което означава, че я усещат само свръх чувствителни хора. „Нормалните хора започват да усещат като леко трептене 3 степен, а сградите от 5 степен. От 6-7-ма степен започват животозастрашаващите. Във Варненско на 10 места не е усетено, което е нормално, защото земетресението се намира не на 30 км от територията на страната, а на 300, извън нея.

Коментари