Най-модерният пристанищен терминал в България заработи и официално (СНИМКИ)

Най-модерният пристанищен терминал в България заработи и официално (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Най-новият и модерен пристанищен терминал в България – този за съхранение и обработка на сярна киселина в бургаското пристанище от днес заработи официално, като за това собствениците му от БМФ „Порт Бургас“ организираха тържествено откриване.

Председателят на Съвета на директорите на дружеството Георги Домусчиев сподели, че това е едно изключително съоръжение с вместимост 50 хил. тона сярна киселина и има огромен потенциал като съхранение и последващо товарене на кораби.   

На практика съоръжението работи от средата на декември 2017, но днес бе официално открито.

„Толкова модерно съоръжение и с такъв капацитет в България няма. Надявам се, че нашите партньори от „Аурубис“ също са доволни от услугите ни. Проектирането и строителството на самия терминал приключи изключително бързо, за около година. Цялата инвестиция е около 22 млн. лв.“, каза Домусчиев.

„Като представител на местната власт няма как да не отбележа значението от тази нова и голяма инвестиция. Всяка година приблизително 100 кораби ще увеличат товаропотока в бургаското пристанището, а това ще даде възможност за нови работни места във всички фирми, които се занимават с пристанищна дейност. С благодарност отбелязвам, че по концесионен договор БМФ „Порт Бургас“ осигури 450 работни места, а към днешна дата мисля, че са повече от 950. Изключително сме доволни от екологичните ползи на проекта и нивата на безопасност, за да можем да живеем и работим в много по-сигурен и спокоен регион“, сподели кметът на община Бургас Димитър Николов.

На официалното откриване присъстваха още зам.-кметът Красимир Стойчев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, както и представители на РИОСВ и РЗИ-Бургас.  

Галерия
Коментари