МОН обмисля учебната година да започва на 1 септември

МОН обмисля учебната година да започва на 1 септември    - E-Burgas.com
Снимка:Vesti

Учениците да тръгват на училище от 1 септември, както е в голяма част от страните в Европа. Това са предложили работодателските организации на Министерство на образованието и науката, заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Тя уточни, че в момента се проучва общественото мнение за промените на ваканциите на учениците и се събират мнения от всички заинтерсовани страни.

Предложенията си всички могат да дадат в МОН до 28 август. Това вече били направили работодателите - именно тяхна е идеята училището да се премести с 15 дни по рано - от 1, а не от 15 септември. Учебната година от 1 септември обаче ще важи само за учениците от 8 до 11 клас, които, съответно, ще приключват на 22 юни."Ние можем да се върнем към по-старата традиция. Датата 15 септември е наложена по времето на Александър Стамболийски, който тогава иска децата да работят при събирането на реколтата", заяви учителят и граждански активист Емил Джасим.

МОН обяви графика за ваканциите през учебната 2017/2018 година. Според него учебната година ще е със седмица по-дълга. Той предвижда почивки за учениците в почти всеки месец. Ваканциите са традиционните – есенна, коледна, междусрочна и пролетна, но са малко по-дълги от ваканциите през миналата учебна година, предаде OFFNews.
По-дълга есенна, по-дълга коледна и по-дълга пролетна ваканция ще ползват всички ученици от 1 до 11 клас. Така те ще бъдат задържани по-дълго в училище и ще приключат учебните си занятия с една седмица по-късно. Промяната не увеличава броя на учебните им дни и часове, а е резултат от по-дългите почивки през годината.
Източник: Actualno.com

Коментари