Мениджърът на Нефтохимик 2010 Огнян Томов: Бургазлии искат да гледат силни играчи и побеждаващ отбор

Мениджърът на Нефтохимик 2010 Огнян Томов: Бургазлии искат да гледат силни играчи и побеждаващ отбор - E-Burgas.com

Няколко дни след като волейболният „Нефтохимик 2010“ триумфира с Купата на България след победа на „Добруджа“ пред препълнената зала „Младост“, мениджърът на клуба Огнян Томов разкри подробности около носителя на трофея. 

 

Г-н Томов, „Нефтохимик“ като че ли се завърна с гръм и трясък на родната волейболна сцена, на какво дължим този възход в момента?

Малко силно казано е, че сме се завърнали с гръм и трясък, тъй като „Нефтохимик“ винаги е бил запазена марка в българския волейбол. Неслучайно има и шампионска титла и други две Купи на България освен настоящата. Имаше един момент, в който залагахме предимно и изцяло на местни състезатели, бюджетът ни беше по-свит и това не ни позволяваше да направим селекция, с която да бъдем конкурентно способни на водещите отбори. Но винаги сме били сред първите 6 най-добри в страната.

Миналият сезон като че ли също имаше добър отбор?

Миналата година имахме добър отбор, който по една или друга причина не успя да играе финал за първенството – един скандален мач в Добрич, който всички знаят. Другият неприятен момент, е че не успяхме да играем домакинските си срещи в Бургас, тъй като залата беше заета с художествена гимнастика и трябваше да домакинстваме в Правец, което се отрази също на нашето представяне.  Класирахме се за финалния турнир за Купа България, само че пък там точно преди първия мач се оказа, че състезателят ни Теодор Богданов е имал проблеми с ефедрин и бе спрян от участие. Това че не е нещо сериозно като допинг, което е вземал, е красноречиво, тъй като той след три месеца вече играеше за отбора на Монтана. Но в най-важния мач, Теодор не беша на наше разположение и не успяхме да играем финал. Но смятам, че и миналата година имахме добър отбор.

Какво предстои оттук нататък?

Всичко приключи онзи ден и най-напред, трябва да видим с кои състезатели ще преподпишем договори за новата година, тъй като на повечето от тях контрактите изтичат. Първо трябва да подпишем с треньора за следващата година, надявам се да се разберем с Петър Дочев. Имаме принципно виждане, че той трябва да остане, все пак е един човек, който е извел отбора до първо място в редовния сезон и второ в крайното класиране, както и Купа на България. Нормално е да му бъде предложено удължаване на договора, но все пак крайното решение ще бъде негово. Когато се говори за договори, все пак, нещата са двупосочни, трябва да има желание и от двете страни.

Бургазлии се вълнуват от бъдещето на националите Теди Салпаров, Николай Николов и Николай Учиков в града?

Те бяха привлечени само за Купата на България. Просто няма клуб в България, малко са и тези в Европа, които могат да си позволят лукса да ползват тези три, наистина страхотни момчета за постоянно, тъй като Салпаров е в „Зенит Казан“, който спечели Шампионската лига, неговото финансово възнаграждение е голямо. Ники Николов е постоянна величина в най-силните отбори на Иран, той е наш юноша, но това са момчета, които в момента вече играят за доста солидни финансови възнаграждения и не са по джоба на всеки един отбор. Учиков е един от най-проспериращите български волейболисти в чужбина, две години поред бе топ реализатор на първеснтвото на Италия, на А2, а през последните две години е шампион и MVP на първеснтвото на Аржентина. Удоволствие е да се работи с тях и ако има някаква възможност с някой от тях да бъде говорено, бихме го направили с най-голямо удоволствие.

Те с какво впечатление останаха за Бургас, макар и за краткия си престой тук?

За Николов и Салпаров не е нещо ново, Теодор и миналата година игра в нашия отбор за Купата. На Ники пък всичко му е позмато, няма нещо, което да го изненада, а Учиков каза, че е много доволен от всичко – отношение на ръководство и съотборници, отношение на публика към него и би се радвал ако в бъдеще има отново шанс или възможност да играе в „Нефтохимик“.

Какъв ще е гръбнакът на „Нефтохимик“ следващия сезон?

Пак ви казвам, първо трябва да се разберем с треньора , след това вече ще видим и договорите на играчите, които изтичат, да можем да се договорим и с тях, и с кои от тях треньорът държи да бъде подписан договор. На тази база ще разговаряме и ще събираме отбор, който да започне подготовка в началото на септември.

Имате ли вече набелязани имена за лятната селекция?

Има, но всичко зависи от това кой ще бъде треньор. Той ще каже кои състезатели на какви постове ще разчита. При нас селекцията винаги е приоритет на треньора, той е човекът, който казва какво иска, а ние като ръководство се стремим да му подсигурим, това което ни е по възможностите. Не искам да ви казвам имена ил неща, които след това може да се окаже, че съм ви излъгал или подвел. Ще направим всичко възможно да изградим един наистина силен отбор, който да защити и надгради това, което е постигнал през тази година – ние сме втори в първенството и носител на Купа България, което е ясно, че за да надградиш, трябва да гониш и шампионска титла.

Кога започва новото първенство, как ще се подготвяте?

Новото първеснтво ще започне в началото на октомври, може би 10-15 октомври, в зависимост от това кога ще завърши европейската и световната лига. Принципно се надяваме да започнем подготовка в последната седмица на август или първата на септември. Първите две седмици ще са сработващи, с най-вече физическа подготовка, имаме един от най-добрите кондиционни треньори Величко Денчев, който работи с нашия отбор от дълго време. Бургас предлага идеални условия за работа, най-вече на плажа, на пясък и след това вече ще започнем с контролни игри, техническа подготовка и др.

Бюджетът по-добър ли ще бъде от последния сезон?

Надявам се да не бъде по-лош. Тази година имахме един нормален бюджет, който ни позволи наистина да изградим един добър отбор. Затова се надявам и следващата година бюджетът да не е по-лош и ако има завишение, това ще  ни помогне да вземем по-качествени състезатели на постовете, които ни трябват.

Кои са по-сериозните конкуренти на „Нефтохимик“?

Конкурентите са си ясни и са обичайните заподозрени – „Добруджа“, които станаха шампиони тази година, отборът на „Марек Юнион Ивкони“ е също много сериозен отбор, „Монтана“ също. Това са клубовете с добри бюджети и селекции. ЦСКА винаги са запазена марка с техните млади състезатели, които са много перспективни и са в младежките национални отбори.

Увеличи ли се публиката в зала „Младост“ след последните успехи, доколко тя е фактор в Бургас?

Винаги е приятно, когато се играе пред пълна зала. Аз съм казал, че ние с изявите си, предишните 3-4 години, просто бяхме поотдръпнали публиката от нас, тъй като всяка една публика иска да гледа силен отбор, който да побеждава. Но тази година полека-лека тя се върна, за финалните срещи за Купата на България, залата беше препълнена и това беше доказателство, че хората искат да гледат много силни състезатели и един побеждаващ отбор, който да им носи радост.

Коментари