Масови проверки на водата по Черноморието

Започнаха масови проверки за чистотата на морската вода по Черноморието. Във Варна и курортите тя е чиста. Това показват резултатите от първите проби на Здравната инспекция преди началото на летния сезон. До края на септември качеството на водата ще се проверява поне 2 пъти месечно. Къде е най-замърсена водата и къде трябва да е забранено къпането?

И тази година морската вода е сред най-замърсените на Офицерския плаж във Варна. Той е категоризиран като лош на база на оценката през последните четири години и специалистите са категорични, че трябва да бъдат поставени указателни табели, които да предупреждават летовниците, че къпането е опасно. Какво показват първите резултати от пробите на морската вода?

Д-р Веселина Божилова, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето" към РЗИ-Варна коментира, че първите проби показват, че резултатите се добри. Въпреки всичко, оценката, съгласно нашата наредба и европейската директива, се прави върху 4-годишен период. Освен това Офицерският плаж за пета година е оценен с качество лошо и поради това трябва да има табела, на която на едно ото полетата да пише, че къпането е забранено. Не плажът е забранен, а къпането е забранено.

Мирослава Робинсън, началник на отдел „Опазване на морските води и акватории" към Басейнова дирекция „Черноморски район" коментира, че за 2018 година най-замърсен с морски отпадъци е плажът на Канал 2, Варненско езеро, а най-чист, с най-малко количества макроотпадъци е плажът на Дуранкулак. На първо място това са пластмасовите отпадъци, капачки, шишета, опаковки, чаши, цигарени фасове и не на последно място - мокрите кърпички, които са изключително опасни, попадайки в морската околна среда. Морските обитатели не ги различават от обичайната си храна. Поглъщат ги и съответно умират. Ние унищожаваме природата по този начин.

Източник: cross.bg

Сподели новината:

Коментари