Ловен експерт номер едно в Бургаско: Крайни мерки срещу всеки вид са недопустими

Ловен експерт номер едно в Бургаско: Крайни мерки срещу всеки вид са недопустими - E-Burgas.com

Всяко вмешателство в природните процеси води до необратими други. Така коментира възможността за ликвидиране на дивата свиня ловният експерт и председател на сдружението „Лебед“ Невен Каравасилев.

„Човекът освобождава една екологична ниша и рави път на друга. В природата няма празни ниши, там всяка се заема от нещо, затова драстични мерки, в какавото и да е отношение, по какъвто и да е начин, спрямо какъвто и да е вид, не бива да се прилагат“, смята Каравасилев, който се похвали че в първия излет за новия сезон преди 2 седмици са отстреляни над 20 прасета в региона.

Той посочи за пример вълка в Странджа, който е бил масово отравян през 70-те години на миналия век. „Тровен е когато чакалът е бил в Червената книга на България, имало е много малка популация долу в Южната Черноморска област и то в съвсем ниска плътност, в крайните райони Резово, Кости, около границата“, обясни Каравасилев.

Унищожавайки вълка в Странджа човекът е отворил една огромна екологична ниша, в която чакалът като инвазивен вид се настанява, за да се стигне сега до положението в момента. В момента 70-72% от европейската популация на чакала е именно в България.

Коментари