KЗK глоби Марешки за нелоялна конкуренция с лекарства

KЗK глоби Марешки за нелоялна конкуренция с лекарства  - E-Burgas.com

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Фармнет” АД в размер на 494 839 лв. за извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК (общата забрана за нелоялна конкуренция).

Преписката е образувана с решение на Комисията във връзка с постъпило от прокуратурата постановление, в което е посочено, че има данни за осъществена нелоялна конкуренция. В хода на проучването  е установено, че „Фармнет“ АД в противоречие с добросъвестната търговска практика чрез  използване на принуда и натиск от страна на представителите на дружеството - Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова – Иванова, заставя търговци на дребно (аптеки) да закупуват от него лекарствени средства. Недобросъвестните действия на представителите на „Фармнет“ АД включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група на „Фармнет“ АД и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият.

Всички установени в решението действия във връзка с търговската дейност на ответното дружество, разгледани в съвкупност, представляват един комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика, изискваща привличането на клиенти да се осъществява чрез обичайните търговски способи – предоставяне на отстъпки и други по-добри условия. Вместо това ответното дружество чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на търговците на дребно (собственици на аптеки). По този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на „Фармнет“ АД, което си осигурява по нелоялен начин конкурентно предимство спрямо другите търговци и засяга конкуренцията на пазара на разпространение на лекарствени продукти на едро.

Коментари

Още от последните новини