Кога е най-изгодно да се резервира лятната ваканция?

Кога е най-изгодно да се резервира лятната ваканция? - E-Burgas.com

Всеки, който се е ровил в популярните търсачки за хотелско настаняване, знае, че понякога може да се намерят наистина много добри хотели на много ниска цена. Обикновено обаче, не във времето, когато сме планирали пътуването си.

Кога е най-изгодно да се резервира хотел за предстоящата лятната ваканция?

Отговор на този въпрос дава изследване на портала за планиране и организация на пътувания TripAdvisоr, съобщава traveldailynews.com.

Лятното издание на доклада "Най-доброто време да резервираш" обхваща най-популярните дестинации в света като анализира данните за хотелските цени, които се обявяват в различните периоди. TripAdvisоr следи данните за предлагането на нощувки в хотелите през юни, август и септември и така установява през кои периоди те са по-ниски. Анализът обхваща 9 популярни региона и 30 града.

Проучването потвърждава, че най-изгодното време е различно в различните региони и градове, като цените се променят постепенно без резки скокове и спадове. Например, в САЩ е най-евтино да се резервира три месеца преди лятната екскурзия като така клиентът може да плати до 9% по-малко от максималната цена. В Париж е достатъчно това да се направи 2 месеца по-рано, като се спестят до 23% от максимума.

Най-общо в Африка е добре резервацията да се направи четири месеца по-рано, което може да намали цената на настаняването с 8%. В Азия са достатъчни 3 месеца, което означава с 14% по-ниска цена.

В Европа хотелските цени остават стабилни дори десет месеца преди лятото, а твърде ранната резервация няма да донесе повече от няколко процента намаление.

Ето някои конкретни примери:

Ню-Йорк - два месеца предварително за 23% икономии. Средна цена на нощувка през лятото 292 долара.

Барселона - 3-9 месеца за 33% икономии. Средна цена 199 долара.

Берлин - 4-8 месеца за до 10% икономии. Средна цена 104 долара.

Будапеща - 3-5 месеца за до 35% икономии. Средна цена 94 долара.

Дубай - 6 месеца предварително за 24% икономии. Средна цена 158 долара.

Истанбул - 5 месеца предварително за 33% икономии. Средна цена 93 долара.

Лондон - 5-8 месеца предварително за 12% икономии (по-големи намаления може да се намерят и месец преди пътуването). Средна цена 264 долара.

Париж - 2 месеца предварително за 23% икономии. Средна цена 188 долара.

Прага - 3-7 месеца предварително за 24% икономии. Средна цена - 97 долара.

Рим - 4-8 месеца предварително за 21% икономии. Средна цена 125 долара.

Брюксел предупреждава: Внимателно със сайтовете!

Миналата седмица Европейската комисия съобщи, че органите на ЕС за защита на потребителите са проверили 352 уебсайта за сравняване на цените и за резервиране на пътувания, действащи на територията на Евросъюза. Те констатираха, че цените, публикувани на две трети от проверените сайтове не са достоверни. В една трета от случаите първоначалната цена се е различавала от крайната цена. В почти една трета от случаите не е било ясно каква е общата цена или как е била изчислена. В една четвърт от случаите уебсайтовете са посочвали ограничения - например "остават само 2" или "само днес" без да уточняват, че това важи единствено за конкретния сайт.

Органите за защита на потребителите са поискали от съответните уебсайтове да приведат практиките си в съответствие с европейското законодателство за защита на потребителите, което означава да представят цените и офертите прозрачно и по недвусмислен начин на ранен етап от процеса на резервиране.

Коментари