Известен експресионист, открива в Бургас изложбата „Жената" ... със и без ореол...“

Известен експресионист, открива в Бургас изложбата „Жената

Матей Матеев – Матю, известен български съвременен експресионист, открива в Бургас своята изложба „Жената" ... със и без ореол...“. Събитието е насрочено за 18 април, от 18.00 часа. Експозицията ще бъде подредена в залата на Дружеството на бургаските художници и ще остане в морския град до втори май.

Матей Матеев е роден в Кюстендил. Завършва Художествената Академия в София през 1975 г., специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов. Живее в град Пловдив и бързо се е вписал в духа на класическата пловдивска бохема още през 80-те години на ХХ век. От 1987 г. е член на СБХ , на Дружеството на пловдивските и  Дружеството бургаските художници. Работи живопис. От 1976 г. участва в общи национални и международни изложби. Организатор и консултант на над 35 общински международни пленери в гр. Пловдив. Организира първия частен пленер през 1990 г., чрез фирма „Неспо“ Пловдив, а от 1998 г. – пленери с галерия „Бараците“, Пловдив. От 2004 г. е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище „Възраждане“. Член на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“. Основател на първия международен симпозиум по живопис „Пловдив от твореца сътворен“ към Ротари клуба, 2013 г. От 2015 г. е удостоен  с почетното звание „Следовник на Народните будители“. От април 2016 г. е член на Българската академия на науките и изкуствата.

"Неговите мащабни женски фигури върху зебло запълват цялото пространство на картината и ни гледат в упор, без свян, в своята голота и похот. Чрез избрания зрелищен ракурс, с неприкритата на места гротеска, без никакво притеснение от страна на художника дали ще се харесат или не, те са свалили маските на фалшивия морал и са станали съучастници в психотеатъра на греха и човешките страсти. Така те излизат извън рамките на „четирите жени на Бога“ с опустошителната ярост, с която влизаш в „играта живот“', коментира творбите на художника Аксиния Джурова.

 

Галерия
Коментари