Инспектират везните за риба по повод Никулден

Везните за теглене на риба в 211 търговски обекта бяха инспектирани преди Никулден. Инспекторите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършиха тематична проверка на везните, които се използват за продажба на риба и рибни продукти.

Проверките на инспекторите обхванаха борси и пазари, специализирани магазини, щандове за продажба в супермаркети, изнесени пред магазините щандове, както и временно разкрити обекти за продажба на риба в цялата страна.

Инспектирани са общи 256 везни. Проверявани са тяхната техническа изправност, използването им по предназначение и наличие на изискуемите знаци и маркировки, удостоверяващи съответствието им със законовите изисквания.

От проверката става ясно, че 28 от инспектираните везни не съответстват на изискванията на Закона за измерванията.

25 от неизправните везни са били без валидни знаци от извършена проверка на средствата за измерване в употреба. Така не се гарантира, че те измерват в границите на нормираната максимално допустима грешка.

Другите три везни, при които има нарушения, не са разрешени за търговска дейност. Несъответстващите везни са спрени от употреба с протоколи за задължителни предписания.

За нарушенията ДАМТН е взела мерки за съставянето и връчването на актове на обща стойност от около 5 400 лв./ news.bg

Сподели новината:

Коментари