Хиляди граждани на ден посещават Атанасовско езеро

Хиляди граждани на ден посещават Атанасовско езеро - E-Burgas.com

Всяко лято хиляди граждани на ден посещават басейните на Атанасовко езеро, разкри Радостина Ценова от БФ Биоразнообразие пред радио „Фокус“. За нуждите на гражданите и гостите на Бургас били отделени басейни в района на Южен солник, които са пригодени за посещения от хората главно с медицинска цел.

Атанасовко езеро бил водоем, който не е предназначен за къпане и навлизане на хора. „От една страна, заради статута му, от едната част е резерват, а в другата се произвежда сол, т.е. добива се храна и също има специални изисквания”, подчерта Ценова. Тя обясни, че посещението на басейните и грижата за безопасността са ангажимент на всеки един от гражданите, защото там няма специализирано спасително звено.

„Тези басейни придобиха голяма популярност, особено сред по-възрастното население. Хората непрекъснато се възползват от лечебните свойства на лугата, остатъчен продукт от добива на сол, както и на лечебната кал, с която е покрито дъното на тези басейни”, допълни Ценова.

По нейните думи, езерото е и много подходящо за спорт. „Двете страни на езерото са опасани с велоалеи и са много приятно място, където хората могат да спортуват. Частта, която е от страна на кварталите „Зорница” и „Изгрев” се посещава от доста велосипедисти и хора с ролери. Това е старата велоалея, която сега има връзка и с квартал „Славейков”. От там пак може да се стигне до брега на езерото”, обясни Ценова.

Тя каза още, че в момента най-новата любима атракция на гражданите е велоалеята, която се изгражда от Община Бургас и е почти готова. Ценова посочи, че алеята минава покрай самите солници от Морската градина в посока квартал Сарафово.

„Това всъщност е най-интересната част, защото вече по една съвременна, много добре устроена велоалея, може да се спортува във всички части на денонощието, защото тя е и добре осветена. Панорамата, която се открива към морето, града и Атанасовко езеро са невероятни”, обясни Ценова.

В момента се работело и по осигуряване на достъпа до басейните с луга и кал, така че той да е регламентиран. „Да не се пречи на процеса на произвеждане на сол, а гражданите да имат достъп до лечебните свойства на лугата и калта”, добави Ценова.

Коментари