ГЕРБ и Реформаторите правят двупартийно правителство

ГЕРБ и Реформаторите правят двупартийно правителство - E-Burgas.com

Ще разчитат на подкрепа от Патриотичния фронт и АБВ в парламента

Boiko-Borisov-i-Meglena-Kuneva-1

Договорихме с ГЕРБ двупартийно правителство и ще има мнозинство в Народното събрание, което ще бъде най-малко трипартийно. Това каза Радан Кънев на пресконференция след среща между ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) в парламента.

"ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, на базата на която да направим мнозинство в парламента", допълни лидерът на ДСБ.

"Ние сме съгласни и готови да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок", обяви от своя страна депутатката от ГЕРБ Румяна Бъчварова, която беше член на консултативната група за политическите преговори с партиите.

Правителството ще бъде двупартийно, като управляващите се надяват на подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт. "В понеделник вечерта или във вторник сутринта ще представим окончателния вариант на програмата. Ако Реформаторите се съгласят с всичките й точки, подписахме споразумение", уточни депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Партията на Бойко Борисов вижда бъдещото управленско мнозинство по формулата "2+2". Дончев уточни, че ГЕРБ няма да приеме подкрепа от всяка партия, като например ДПС.

По-рано от преговорите излязоха представителите на Патриотичния фронт. "Ние сме последователни и след преговорите не постигнахме нищо ново. Важното за нас е да има програма, която да ни обедини. Няма значение кой ще я изпълнява - дали ГЕРБ, дали БСП или който и да било друг", каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Според него следващата седмица ще стане ясно конфигурацията на мнозинството в парламента  ще започнат разговорите за бъдещия кабинет.

По отношение на думите на лидера на ЕНП Жозеф Дол - за забраната за участие на ПФ в управленското мнозинство, Симеонов каза: "Ние сме леко обидени от поведението на европееца Дол, който не се е запознал с нашата програма. Словото му е написано от 60 циганина".

ПИК
Коментари