Ерготерапевтична дейност ще помага на децата със специални потребности

Ерготерапевтична дейност ще помага на децата със специални потребности - E-Burgas.com

Eрготерапевтична дейност, в помощ на децата със специални образователни потребности е вече факт в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Бургас.

Специалният педагог Станислава Кодева от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование-гр.Бургас се обучава за ерготерапевт в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Магистърската програма е с продължителност две години,като изцяло се залага на рехабилитацията на деца с увреждания.

Ерготерапевтите са здравни специалисти, които работят с деца с изоставане в развитието, с физически,умствени и емоционални отклонения , в неравностойно положение и риск, както и с техните семейства. Основното терапевтично средство са дейностите, които в детска възраст са свързани със самообслужване,игри и училищни дейности.

Ерготерапевтът осигурява максимална степен на самостоятелност и независимост на деца и възрастни хора с физически,умствени и емоционални отклонения.

При децата от ранна детска възраст /3-6 год./  от особено значение е как ще се самообслужват в ежедневието- обличане на дрехите, събличане, завързване на обувки, ползване на тоалет, миене на зъби и други ежедневни дейности. Задачата на ерготерапевта е да научи подрастващите  как  да се справят без чужда помощ.

Във връзка със  Закона  за предучилищно и училищно образование от учебната 2017/2018 година, към Регионален център-Бургас, с помощта на дарители  беше разкрита сензорна стая, като терапията изцяло е в помощ на децата от аутистичния спектър и деца с хиперактивност и дефицит на вниманието. Сензорната терапия е част от ерготерапевтичната дейност, от която имат нужда все повече деца със специални образователни потребности. 

Ръководството на Регионален център-Бургас е убедено в значимостта на новата услуга и затова следва пътя на цялостното й развитие и предоставяне.

За повече въпроси, можете да се свържете с РЦ-Бургас, [email protected], тел.за връзка 056/825 239

Коментари