Ердоган иска незабавно възобновяване на "Турски поток"

Ердоган иска незабавно възобновяване на

Турската страна е готова "незабавно да на прави крачки в посока реализацията на "Турски поток", да го обсъди и да приеме решение, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за руската агенция ТАСС в понеделник, ден преди срещата с руския му колега Владимир Путин, която е първата след влошаването на отношенията между двете страни след свалянето на руския бомбардировач в Сирия от Анкара.

По думите на турския държавен глава, няма каквито и да било препятствия пред възобновяването на преговорите за реализацията на газопровода по дъното на Черно море, обявен след прекратяването на проекта "Южен поток" до България, който изглежда също отново излиза на дневен ред след разговор в петък по искане на българския премиер Бойко Борисов с руския държавен глава. В него е договорено създаване на работни групи за преглед на енергийните проекти като "Южен поток", АЕЦ "Белене" Бургас-Александруполис и др.

"По данни от края на юли 2016 г. внесеният от Русия природен газ е 12.5 млрд. куб. м, което показва колко важен партньор в тази сфера се явява Турция", отбелязва Ердоган.

След спирането на "Южен поток" през декември 2014 г. шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Труски поток" е единственият маршрут, но който в Европа ще се доставят 63 млрд. куб. газ годишно, които в момента се транзитират през Украйна, и "други варианти няма".

Преговорите по проекта обаче забуксуваха заради разногласия по броя на тръбите, които ще се положат, а след свалянето на руския изтребител през ноември 2015 г. от Турция бяха прекратени. В условията на затопляне на отношенията между Москва и Анкара и явното намерение на България да привлече "Газпром" като доставчик за планирания газов хъб край Варна, предстои да се види какви действия ще предприеме Русия.

В края на юли 2016 г., след неуспешния опит за военен преврат в Турция, руският енергиен министър Александър Новак обяви, че продължават разговорите с Русия за две тръби на "Турски поток", една от които ще е предназначена за Европа. Според него интересът към проекта е възобновен от намерението на украинската страна да повиши транзитните такси за пренос на синьото гориво през нейна територия.

Малко преди това и министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи заяви, че се надява диалогът с Москва по газопровода "Турски поток" да продължи, а от "Газпром" пък говореха за висока степен на готовност на проекта за привличане на финансиране./mediapool.bg

Коментари