Депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента

Единодушно със 154 гласа депутати отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс, съобщи bTV.

В мотивите си държавният глава изрази несъгласие най-вече със завишения праг на преференциите, който според него е „отстъпление от достиженията на изборното законодателство“.

И днешните дебати преминаха при отсъствието на депутатите от БСП, които вече трета седмица на участват в пленарните заседания.

Ветото разпали страстите в залата още в началото на дебата. Управляващите атакуваха президента.

„Той е обладан от машинното гласуване и даже на Нова година хората се чукаха, а той говореше за машинно гласуване. Да хвърля кърпата и да правим избори”, обяви Георги Марков от ГЕРБ.

ДПС също се обявиха срещу ветото. Според тях проблемът не е в преференциите, а в лишаването от право на глас на българите, живеещи извън Европейския съюз.

„Няма конституционно право на преференции. Но има лишени хора от глас извън ЕС, не могат да гласуват нито електронно нито машинно нито наум”, каза Йордан Цонев от ДПС.

От движението поискаха президентът да сезира Конституционния съд по темата. Патриотите заявиха, че няма да подкрепят ветото. ВМРО се обърна към държавния глава.

„Да благодаря на президента, защото ветото изигра своята роля и ще се върнат преференциите”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

Колегите им от НФСБ обаче бяха категорично против връщането на преференциалния вот. По темата се стигна и до обиди между лидера на НФСБ Валери Симеонов и лидера на „Воля” Веселин Марешки.

„Гледаме вето в полупразна зала, опозицията я няма и ветото няма да има нито един глас „за”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Сподели новината:

Коментари