Деца с проблеми в бъбреците заради мръсни тоалетни в училище

Деца с проблеми в бъбреците заради мръсни тоалетни в училище - E-Burgas.com

Близо 15 процента от децата у нас страдат от бъбречни заболявания, заради нередовно ползване на тоалетните в училищата. Често хигиенните условия в тях са лоши и децата не желаят да ги посещават. Това признаха лекари по повод Деня на тоалетната, който се отбелязва в цял свят по препоръка на Световната здравна организация.

През последните години все по-често млади хора страдат от бъбречна недостатъчност. Причина за това сериозно заболяване е нередовното посещение на тоалетна още от ранна детска възраст. Обикновено след като излязат сутрин от дома си, децата ходят в тоалетната чак когато се приберат у дома.

Пред БНТ доц. д-р Анелия Буева- нефролог, национален консултант по детски болести, обясни: "Когато не се използва редовно и както трябва тоалетната, а това е масово в учебните заведения то тогава инфекциите на бъбреците са много често срещани, а в в детска възраст бъбреците са органи, които растат заедно с организма и когато са болни те остават малки".

Близо 40 процента от училищните тоалетните у нас са отблъскващи. Във варненското училище "Васил Друмев" има подобен проблем. Там от години тоалетните не са ремонтирани-децата не искат да ги ползват и се въздържат по цял ден. До скоро училищното настоятелство се е надявало да получи пари за ремонт от държавната хазна.

Коментари