Д-р Радев съветва: Редовната употреба на алкохол води до сериозно увреждане на храносмилателната система

Д-р Радев съветва: Редовната употреба на алкохол води до сериозно увреждане на храносмилателната система - E-Burgas.com
Д-р Никола Радев е завършил ВМИ гр.София. Специалист е по вътрешни болести, гастроентерология и диететика, абдоминална ехография, Доплерова ехография, фиброгастроскопия ІІ ниво, фиброколоноскопия ІІ ниво, ендоскопска полипектомия. В момента  е главен лекар в отделението по гастроентерология в  бургаския Онкодиспансер. Radev290   Токсичното действие на алкохола е много индивидуално, от значение са пола, начина на хранене, налични или предишни заболявания. Резорбцията му се забавя от мазните храни, но се ускорява от газираните напитки. Индивиди с наднормено тегло задържат по дълго време високи концентрации в кръвта си. Ежедневната употреба над 40г.концентрат за мъжете и над 20г. за жените крие висок риск от увреждане на храносмилателната система.След 10-15 годишна системна употреба над тези количества много често се развива чернодробна  стеатоза и цироза! Ето до какво води системната алкохолна консумация:
  • В устната кухина – рак на лигавицата,езика,фаринкса и ларинкса.
  • В хранопровода -  рефлукс-езофагит и рак .
  • В стомаха – ерозивен гастрит с кръвоизливи! Едновременното приемане на медикаменти като аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства силно повишава риска от кървенеПри пушачите употребяващи алкохол риска от рак на стомаха и панкреаса се удвоява!!.
  • Непълноценно хранене и отклонения в метаболизма:хипогликемия/опасно понижение на кръвната захар/,хиперурикемия /повишение на пикочната киселина-подагра/,хиповитаминози-недоимък на витамини В1,В2,фолиева киселина и др.
  • Хормонални отклонения – аменорея при жените с повишен риск от рак на млечната жлеза  и дебелото черво и импотентност при мъжете.
  • Чернодробни увреждания – стеатоза, стеатозен хепатит, цироза и рак.
В черния дроб алкохолът се разгражда до  ацеталдехид,който е токсично съединение увреждащо ДНК на клетките. Много медикаменти и химикали са също хепатотоксични, ако употребяващите алкохол са преболедували от хепатити В, С, Д и работят във вредна среда се получава сумарен ефект с висок риск!
  • Панкреас-остър, хроничен панкреатит и рак.
  • Сърдечно-съдова система – ритъмни нарушения,артериална хипертония
/повишен риск от мозъчен инсулт/,алкохолна кардиомиопатия.
  • Нервно-психични отклонения. Алкохолът уврежда централната и периферната нервна система,води до психози и халюцинации,отслабва паметта и интелекта на човека,стига  се до тежки семейни конфликти и деградация на индивида.
С профилактична цел е необходимо силно да се подчертае,че алкохолът не е безопасна напитка,при комбинирането му с цигари,медикаменти,токсични химикали,пестициди, скрито протичащи чернодробни заболявания/ хепатити/ се превръща в канцерогенен фактор!
Коментари