Д-р Бирджан Йозтюрк, хирург: Има много бургазлии, които търсят медицинска помощ в Турция

Д-р Бирджан Йозтюрк, хирург: Има много бургазлии, които търсят медицинска помощ в Турция  - E-Burgas.com
Д-р Бирджан Йозтюрк Снимка Татяна Байкушева

Д-р Бирджан Йозтюрк  е хирург, един от собствениците на медицински център „Прайм клиник” в Бургас. Специалист по безкръвно лечение и минимално инвазивна хирургия. Има множество специализации в страната и в чужбина. Той и екипът му са преминали през поредица от  специализации в едни от най-модерните клиники в Истанбул - LIV Hospital и Medical Park. Д-р Бирджан Йозтюрк  консултира пациенти, търсещи медицинска помощ в клиники в Република Турция и осъществява последяващото  проследяване на състоянието им, след завръщане в България.

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

-Д-р Йозтюрк, какви са причините българите да търсят лекарска помощ в Република Турция?

С всеки изминал ден все повече хора търсят лекарска помощ в Турция. Причините са няколко. Едната от тях е, че се предлага лечение на много високо ниво. Много от лекарите в Турция специализират в САЩ. Там работят с най-новите технологии в света и с най-новите медикаменти. След това се завръщат в елитни болници в Турция, където продължават кариерата си.

-Какви са цените на медицинските услуги в южната ни съседка в сравнение с тези в елитни клиники Западна Европа?

Като цена, лечението на пациентите излиза много по-евтино, отколкото в Германия, Австрия или във Франция например. Там цените са 3 до 5 пъти по-високи. Близко е до България. Повечето от болниците се намират в Истанбул, на 4 часа път от България. Колегите улесняват доста нещата. При много от случаите първичната консултация може да се направи по документи. Обикновено те се превеждат на английски език. И след като ги изпратим в съответната болница, още на следващия ден има отговор. Тази консултация е абсолютно безплатна. Такава консултация може да се направи например и в Израел, но тя е платена, струва от 100 до 200 долара. За всеки отделен казус всяка сутрин се събира Комисия от лекари и всеки си казва мнението.

-Как се процедира след като първичната консултация премине?

Отговор се изпраща директно на пациента, той предоставя електронен адрес за контакт. От Комисията изпращат отговор и на лекаря, който е консултирал пациента в България. След това, ако има нужда от допълнителни изследвания, консултации или лечение, този въпрос се урежда също много бързо. В почти всички болници в Турция, които се занимават с лечение на пациенти от чужбина, имат назначен персонал, който владее български език. Ако се наложи, тези хора имат готовност да посрещнат пациента, превеждат на тези които не знаят чужди езици, съдействат им за настаняване, помагат им за хотели, казват им какви са цените близо до болницата. В повечето случаи проблемът не е само на болния, а и на неговите близки. Докато пациентът се лекува, за да се разсеят неговите близки поне малко, за тях се организират различни социални дейности. Всички пациенти, които имат здравословен проблем, който не може да се разреши в България, като онкологични заболявания и други, могат да потърсят помощ в Турция.  Голям интерес има към безкръвни операции с кибер нож- трубим.

Целият екип на бургаската Прайм клиник премина през редица специализации едни от най-модерните болници  Liv Hosptal и Medical Park. Опитът на турските ни колеги се пренася и в Бургас. Освен да специализираме, ние имахме възможност да използваме апаратурата, с която се работи там, включително и с робота Да Винчи, в екипа на професор д-р Октар Асоглу, който е медицински директор на Liv Hosptal и има множество специализации във САЩ и Франция.

-В какви случаи се използват безкръвните операции с кибер нож?

Има тумори в организма, които се намират до големи кръвоносни съдове или жизненоважни органи и не могат да се третират хирургично да се изрежат и да се махнат, се използва чрез радиочестотна хирургия. Насочват се радиовълните и туморът се разтапя на място. Наскоро имах една пациентка, която имаше тумор в мозъка и не можеше да се оперира в България. Беше се консултирала с видни неврохирурзи, които й бяха казали, че не може да се оперира. Това беше преди около два месеца. Изпратихме я в една от клиниките, оперираха я и вече е добре. Премина през профилактични прегледи и изследвания, за да видим дали всичко е наред, проблемът й е решен.

-Лекар ли трябва да насочи пациентите, нуждаещи се от помощ към съответната клиника в Турция?

- Има много хора, които посредничат за тази дейност, но те не са медицински лица. Създали са някакви контакти, но тези хора не могат да дадат компетентно мнение. Освен това пациент, който има здравословен проблем, трябва да го разреши в Турция в определен момент. Но след като човекът се върне в България, е нужно той да бъде проследен. Трябва да му се пуснат повторни изследвания. Ако нещо не е наред или има усложнение, трябва да му се направи повторна консултация. Т.е. този болен трябва да е под наблюдение в България. За това е желателно, когато хората ходят на лечение в Турция, да имат тук лекар, който да ги следи. Добре е лекар да насочи пациента още в началото. Ние можем да вземе мнение от 5 или 6 различни клиники и да се избере най-доброто като лечение и като себестойност. Ако се отиде в болницата директно, много пъти цените са доста по-високи. А може и хората да попаднат не където трябва. Има много бургазлии, които търсят медицинска помощ в Турция. Има и пациенти от региона, а също и от Варна, Стара Загора, от цялата страна.

-Има ли пациенти, които търсят помощ само за диагностика?

Има много пациенти, които отиват в Турция само за диагностика. До преди няколко години в България нямаше 5 скенер, апарат, който показва дали някъде в организма има рак. Инжектира се едно вещество в тялото и се прави скенер на цялото тяло. Сега вече има такава техника във Варна и в София. Но проблемът е с радиоактивното вещество. То се внасяше се от Унгария. Има период на полуразпад и трябва да се внесе в точно определено време и определен брой болни да са готови, за да се направи изследването. Това много затрудняваше нещета. Имаше много хора, които пътуваха до Турция, за да си направят именно това изследване. Там то струваше между 900 и 1000 евро и се правеше веднага. Нещата в турските клиники са така организирани, че това, което е планирано, се случва много бързо.

В България цената на изследването, за което говоря беше около 3000 лева, чакаше се ред, правеха се записвания. А един онкологично болен не може да чака дълго. Всеки ден е мъка за такъв пациент. Сега, до колкото зная, в София вече се създава отдел, където ще се произвежда нужното вещество и дано това изследване да може вече да се преви безпроблемно и в България.

Коментари