Честит Стефановден!

Честит Стефановден! - E-Burgas.com

Днес православната църква почита първомъченика на християнската вяра Свети Стефан. Имен ден празнуват, носещите неговото име. Според народната традиция днес е третият ден на Коледа, на който се звършват няколко ритуала и се приготвят различни ястия.

На старогръцки, Стефан означава „венец" и именно тази символика е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка. Около трапезата се събира цялото семейство. Домакинята става рано, за да приготви традиционните месни ястия - свинско с кисело зеле или месни зелеви сарми. На масата присъстват още - прясно изпечен обреден хляб и златиста баница. В някои краища на България се готви домашна кокошка.

За да е силна и богата новата година, по традиция, обичаите, които характеризират т. нар. мръсни дни, трябва да се спазват от Стефановден до Йордановден.

През тези дни жените не трябва да перат, да метат или да мият косите си.

Венчавките, кръщенетата и опелото също са забранени.

Това е периодът, през който хората се пазят от злите сили и не излизат навън по тъмно.

На Стефановден младите семейства гостуват на своите родители, кумове или кръстници, за да им окажат необходимото уважение.

Някъде се прави и обичаят „ладуване", по време на който се събират неомъжените моми, за да извършат характерните обредни практики, които да им предскажат кога и с кой ерген ще се задомят.

Коментари