Бургаският съд отказа да пусне убиец предсрочно

Бургаският апелативен съд отказа да освободи предсрочно Иван Петров, който излежава 20-годишна присъда за убийство на мъж и блудство с дете.

Съдът разгледа в закрито съдебно заседание частен протест против определение на Окръжен съд – Бургас, с което Петров е освободен условно предсрочно и е определен изпитателен срок в размер на неизтърпяната част от наказанието – 2,8 години. Наложена му е пробационна мярка- „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ в изпитателния срок.

След като се запозна с доводите в протеста, становището на прокурора от АП –Бургас и материалите по делото въззивният състав намира протеста за основателен. Петър Петров изтърпява ефективно наказание от общо 20 години наложено от ОС – Сливен за две престъпления – убийство на мъж, извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост и за блудство с едно от децата си. До момента затворникът е изтърпял общо 17 г. 3 м. и 5 д., с остатък от 2 г., 8 м и 25 д. Петров е осъждан многократно, като изтърпява ефективно лишаване от свобода в затвора за втори път.

Апелативният съд не споделя становището на ОС – Бургас, че за осъдения са налице предпоставките за прилагането на института на условното предсрочно освобождаване. Тезата на въззивния състав е, че липсват категорични доказателства за трайни, съзнателни и цялостни положителни промени в неговото съзнание, характер и поведение, които да сочат, че се е превъзпитал и поправил. Според съда не следва Петър Петров да бъде условно предсрочно освободен, тъй като е необходимо по отношение на него да се продължи работата в условията на затвора за трайна положителна промяна и постигане целите на наложеното му наказание.

Сподели новината:

Коментари