Бургаски строители плашат с протести, негодуват от граждански натиск към общината

Бургаски строители плашат с протести, негодуват от граждански натиск към общината - E-Burgas.com

Като гръм от ясно небе строителният бранш в Бургас изрази недоволство и заплаши с протести и гражданско неподчинение кметът на общината Димитър Николов. Причината е, че общинската администрация поддавала на гражданския натиск срещу строителни обекти в Бургас и назначавала неправомерни проверки. Това обясниха днес на специална конференция представители на строителни фирми, архитекти и консултанти, които разпространиха петиция, насочена към градоначалника.

Проверките забавяли строителния процес и удължавало сроковете за изпълнение на обектите, което водело до неуспешни строежи. Още повече, че общината подемала проверки на строежи от първа, втора и трета категория, без да има правомощия за това. Причината била гражданското недоволство, което пък от своя страна  било продиктувано от лични интереси.

„Говорим за нерегламентиран натиск към администрацията. Строителният бранш е допринесъл най-много за развитието на Бургас и предоставя най-много работни места. Да не говорим приноса му за общинския бюджет. От известно време обаче неколцина хора с гръмки думи оказват натиск на администрацията, което пречи на строителния просперитет на града ни. А Бургас е вторият град в страната с разработен с Общ устройствен план“, каза бившият секретар на ОИК Михаил Хаджиянев.

„Където започне изграждане на някакъв строеж група граждани, предвождани от лични интереси, ги блокирват и спират всякакъв достъп до тях. Висят ежедневно пред вратата на кмета, оказват му натиск. Такива групи има във всички комплекси, които не зачитат правото на собственост на инвеститора, заплашват самите работници, целят ги с предмети. Всичко това води до неуспешни строежи“, допълни техническият ръководител Милен Ненчев.

С настоящата петиция те се обръщат към кмета с ясното питане ще продължава ли общината да се поддава на натиска и ако това продължи хиляди представители на строителите, включително инвеститори, архитекти, консултанти, строителни работници и пр. ще излязат на улицата и целия строителен процес в Бургас ще бъде блокиран.

Коментари