Болни бургаски пенсионери молят кмета за безплатна автобусна линия

Болни бургаски пенсионери молят кмета за безплатна автобусна линия  - E-Burgas.com

Възрастни хора спрели лекарствата си за кръвно в борбата си с бедността

Болни бургаски пенсионери написаха тъжно писмо до кмета на общината Димитър Николов, в което го молят него и общинските съветници да пуснат поне една безплатна линия на градския в транспорт за хора над 80-годишна възраст. Такъв пример има в Стара Загора.

В писмото, написано от живущия в „Славейков“ бургазлия Иван Цветков, той дава пример за няколко бургаски пенсионери, които в борбата си с бедността са спрели важни за здравето си лекарства, което не довело до добри последици. Един от тях дори заплатил лишението си от лекарство за кръвно с живота си.

„Един мой познат на име Христо си направи следния план. Той и жена му да спрат да купуват лекарство за кръвното налягане, но резултатът бил лош. На седмия ден Христо получил мозъчен кръвоизлив, а жена му го получила на 10-тия ден. Прекарали месеци на легло, след като Христо започнал да се движи с бастун и паметта му намаляла. Жена му си купила два бастуна, но можела да се движи само в стаята. Друг мой познат на име Николай също си направил план и оставил лекарствата за кръвното. На третия ден той се похвалил, че се чувства по-добре. На седмия аз го потърсих по моя работа, но разбрах, че той не можел нито да става от леглото, нито да говори, а на 14-тия ден починал. Лекарите се оказали безсилни тъй като кръвта му се съсирила след като спрял лекарствата“, пише до кмета Иван.

„И всичко това се случва в Бургас. В града, за който много се говори, че бил най-добрия град за живеене в България и това до известна степен е вярно и аз не веднъж съм казвал, че Бургас е най-добрият град за живеене на богатите хора, но не и за бедните. Според мен богатите хора трябва да мислят повече за бедните и за възрастните, които са на 80 и повече години. Такива хора могат в Стара Загора да пътуват безплатно по една линия на автобусните превози“, пише още бургазлията.

Молбата му ще бъде обсъдено по време на комисиите на общинските съветници.

Коментари