Бизнесът ще се нуждае от 500 хил. работници и специалисти в следващите пет години

Бизнесът ще се нуждае от 500 хил. работници и специалисти в следващите пет години - E-Burgas.com

Сред дефицитните кадри са инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители и шофьори

"Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на Брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата", коентира за БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж, подчерта той. Бизнесът откроява като главен задържащ фактор липсата на човешки ресурси. "В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката", уточни Велев.

"Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента", заяви Васил Велев. Според него, у нас "много повече се говори за това как трябва справедливо да се разпредели произведеното, и почти не се говори за това, че може да се произвежда много повече и как да се направи така, че да се създава много повече".

Велев анализира високия брой работещи в бюджетната сфера като пречка за нарастването на пенсиите и отбеляза, че 433 хиляди са заетите в бюджетната сфера, които получават пряко заплата от бюджета: "Като ги добавим към пенсионерите, които получават пенсии от бюджета, се получава така, че един зает в икономиката освен своята заплата, плаща още на един човек и десет стотни пенсионер или зает в бюджетната сфера. Това е и една от причините пенсиите у нас да не са високи – малко хора в икономиката, много хора в бюджетната сфера и ниска пенсионна възраст. Средно в страната трудовият стаж е 33 години и по този показател също сме на едно от последните места."

Темпът на инфлацията е обезпокояващо висок, посочи още Васил Велев: "Някои наблюдатели казват, че тя е привнесена отвън, не зависи от нас, но тогава пък защо сме в тройката от ЕС с най-висока инфлация?" По думите на Велев, "малка инфлация е здравословна, но вече сме преминали тази граница". 

Коментари

Още от последните новини