България е прекратила делото за "Бургас - Александруполис"

 България е прекратила делото за

България е прекратила делото пред търговския съд в Холандия за ликвидацията на проектната компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В." (ТБП). Тя бе създадена за изграждане на петролопровода "Бургас - Александруполис", от който страната ни се отказа през 2011 г., пише в. "Сега". 

"Прекратихме делото, защото гръцката страна предложи компанията да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти като инфраструктура. Ние приехме този аргумент, тъй като разходите за поддържане на тази инфраструктура са пренебрежимо малки, за да може да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти между България и Гърция, свързани с диверсификацията в енергетиката", съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Медиапул.

В компанията 51 на сто държи консорциум от руските държавни компании "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", а българска и гръцка фирма си делят поравно останалите акции. Делото бе заведено от българската фирма "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" срещу руските компании и гръцкия консорциум ( "Хелпе-Траки" с 23.5% и гръцката държава с 1%). За него се разбра в края на миналата година от доклад за нови 38 хил. лв., дадени на българската фирма, участваща в проекта. Неин принципал е финансовото ведомство. Внасянето на сумата тогава бе оправдано с нуждата страната ни да спазва задълженията си като акционер на проектната компания, докато води делото за ликвидация й след отказа на партньорите да закрият регистрираната в Амстердам "Транс Болкан Пайплайн Б. В." За времето от създаването си през 2007 г. компанията е натрупала загуба за 7.406 млн. лв. През миналата година за заплати на тримата членове на управата на дружеството са изхарчени 67 хил. лв., а общо за персонала и осигуровки разходите са 115 хил. лв.

Коментари