Атанас Зафиров: Ще се борим за домакинство и най-престижния европейски ръгби турнир

Атанас Зафиров: Ще се борим за домакинство и най-престижния европейски ръгби турнир - E-Burgas.com

За двете домакинства на европейските финали в Бургас и Созопол не получихме никаква помощ от държавата

След успехът, който националният ни отбор по ръгби записа на европейското първенство в дивизия „Конференция 1“, в Созопол президентът на федерацията Атанас Зафиров коментира най-доброто постижение на трикольорите ни през годините. България достигна до финал вчера, с което автоматично се класира на най-горната дивизия „Трофи“, в която са най-силните отбори в Европа.

 

Г-н Зафиров, приключи европейското по ръгби, което се проведе в Созопол, България достигна до финал, очаквахте ли такъв успех?

Турнирът приключи и сега е време за рекапитуалция. Няма как да не съм доволен от резултата, при всички положения това е едно изключително сериозно класиране на българския национален отбор и за първи път ще играем на такова високо ниво в европейското ръгби,в дивизията „Трофи“.

Относно очакванията, ние в тези турнири винаги сме си поставяли реалистични цели и тази година, отчитайки и фактора домакинство, бяхме заложили като цел минимум участие в челната четворка. Участието ни на финал, обаче, ни дойде в действителност като един заслужен подарък от усилията на треньорите, състезателите, ръководството и федерацията. Всички усилия, които бяха положени през последните години вече дават резултат. При всички положения това беше успех, който ние всички желаехме, но реално не сме го поставяли в предварителните цели.

С участието ни на финал вече минаваме на най-горната дивизия  ръгби „Трофи“, кои са водещите сили там и какви са шансовете ни сред тях?

Първо това е турнир, който се провежда два пъти в годината и това е разликата с „Конференция 1“. Тази година от „Трофи“ отпаднаха отборите на Чехия и Молдова и ние с Унгария ще заемем техните места. Победител през миналата година ,там, беше отборът на Швеция. В тази дивизия се състезават големи държави, наливат се големи бюджети и възможностите им са много големи. Затова ще ни бъде много трудно и ние ще трябва да си създадем специална организация за участието ни там.

Имаме намерение и да кандидатстваме за домакинство на единия от двата турнира, дори вече пуснахме писмо до Борда на европейската федерация. От тези два турнира се обединяват резултатите и се прави крайно класиране.

На сегашното европейско в Созопол направи впечатление, че България разполагаше с всичките си играчи, включително и тези, които играят ръгби в чужбина. Какво е тяхното ниво, в кои държави играят?

/тук се включва и Павел Велков, досегашен наставник на националния отбор и технически директор на БФ ръгби/

Повечето от състезателите играят във Франция, във Втора и Трета дивизия на френското първенство. След приключване на първенството те се връщат обратно с изключения на Ивайло Иванов, който в момента е там, той работи и с детските формации на клуба си. Останалите вече се прибраха.

Споменахте, че вече няма да бъдете треньор на националния отбор, защо се отказвате?

Точно така, преди турнира обявих официално, че за последно ще съм треньор на националния отбор, тъй като смятам, че е време, да дам възможност на някой млад човек от федерацията да започне да работи. Аз съм достатъчно зает с ангажиментите си във федерацията. Имаме достатъчно добри и млади специалисти. Шест години работих с този отбор, постигнали сме два финала, две втори места и други успехи.

Г-н Велков, набелязали ли сте вече Ваш заместник?

Ще обявим конкурс, разбира се, че сме се спрели на някои хора, стига и те да имат желание. Затова ще обявим официален конкурс, по който да кандидатстват със своята представа за развитие на нашия спорт, с възможностите, които виждат и най-вече с начините, по които ще организират своята работа, селекция и състав.

В коя област в България ръгбито се развива най-успешно?

Има няколко исторически центрове на ръгбито, които продължават и сега да работят добре. Това са София, Перник, Габрово, Берковица, Варна, Ихтиман и в последните няколко години, особено добре се развива и ръгбито в Бургас.

Планирате ли да кандидатствате и за други домакинства?

Ако запазим добрите си отношения, които изградихме с община Созопол, с начина по който проведохме този турнир, бихме се радвали и ако „Трофи“ първенството се проведе тук, на наша територия. Бургас е област, която развива успешно ръгбито, но за нас сега е важно страната ни да вземе домакинството, допълнително ще уточним къде точно. По принцип това е една малко по-консервативна система, имаме шанс с това, че чехите, които са домакини на този „Трофи“ турнир отпадат в долна дивизия и не могат да домакинстват вече. Те идват на наше място в „Конференция 1“ и по всяка вероятност ще вземат нашето домакинство, което ние имахме досега. Разбира се, участието ни и в тази дивизия, предполага и по-различна организация, тренировъчни лагери и ненапоследно място отношение на държавата, тъй като за съжаление на тези две домакинства досега, не получихме никаква подкрепа. Затова ще се постараем, ако домакинстваме на „Трофи“, това да не се повтори, тъй като говорим за един форум, който носи преди всичко престиж на съответната държава. За региона това означава приход на туристи, реклама и т.н.

Колко струва на федерацията организирането на един турнир от този ранг?

Трудно ми е да ви кажа точни цифри, но ще подчертая, че положителният ефект за региона, който допринасят самите състезатели, организатори и др. е в рамките между 500 хил. лв. и 1 млн лв. Това са хотели, транспорт, хранене и допълнителни неща, които увеличават приходите на съответния регион. Организирането на едно домакинство струва между 200 и 300 хил. лева., но най-големият ефект, който няма как да бъде изчислен, разбира се,  е рекламата, тъй като благодарение на нея нараства и интересът към съответните държави. Това е най-добрия начин да представиш своето достойнство пред света.

Галерия
Коментари