Апелативният съд в Бургас увеличи присъдата на Драгия, убил брутално две жени в "Долно Езерово"

Апелативният съд в Бургас увеличи присъдата на Драгия, убил брутално две жени в

Бургаският апелативен съд увеличи наложеното наказание на Драгия Радневски от 12 на 25 години лишаване от свобода. 52-годишният мъж бе признат за виновен в двойното убийство на приятелката си Иванка Стоянова и майка й Тонка Желева в  бургаския квартал Долно Езерово. Драгия застреля двете жени в двора на фамилната им къща с ловната си пушка.

Сред мотивите за изменение на присъдата въззивната инстанция сочи, че престъплението и личността на дееца се отличават с висока степен на обществена опасност. Убийството е извършено през деня, в дома на жените, в близост до който се е намирало малолетното внуче на Стоянова, брутално и хладнокръвно, като акт на отмъщение и наказание за жертвите, което го характеризира като изключително тежко.

Според съда Радневски следва да се изолира за по-дълъг период от време, което ще му въздейства поправително-превъзпитателно и ще изпълни целите на генералната превенция и върху другите членове на обществото. Втората инстанция намира, че най-подходящото по вид наказание в случая се явява доживотен затвор, което съгласно разпоредбата от НК следва да се замени с наказание лишаване от свобода в размер на 25 години.

Апелативен съд- Бургас потвърждава присъдата в останалата й част. Драгия Радневски е осъден да заплати на дъщерята на Иванка Стоянова-Антония Стоянова обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на РБългария.

Коментари