Аларма за Никулден: Рибата в Черно море намалява драстично

Аларма за Никулден: Рибата в Черно море намалява драстично - E-Burgas.com

Консумацията през последните години се увеличила двойно, наръчник ни показва кои видове са най-застрашени 

Природозащитници призовават за устойчив избор на риба за трапезата на Никулден.

„Близо 90% от рибните запаси в света се експлоатират или до краен предел, или дори над крайния предел, тоест взема се повече, отколкото се възпроизвежда”, каза Иван Радев от от природозащитната организация WWF в ефира на bTV.

Нашето потребление на риба се е увеличило двойно през последните години, каза Калина Бояджиева от WWF. Лови се риба, която все още не се е възпроизвела, тоест има неселективен улов, допълни тя. В България в сравнение със средното ниво за ЕС консумацията на риба все още е по-ниска, но тенденцията е постоянно да се увеличава, отбеляза Радев.

От организацията са изготвили наръчник за избор на риба. В него са събрани основните видове, които българите консумират, и има информация за състоянието на запасите и по какъв начин те се отразяват на околната среда.

„Направили сме го на принципа на светофара, тоест зелен цвят – препоръчваме, червен – по-скоро избягвайте, жълт – премислете. Има и доплнителен син цвят, който означава,  че съответният продукт се предлага със сертификат и ние съветваме хората да търсят посочените сертификати”, поясни Калина Бояджиева.

Така например ципурата е с жълт цвят, ако е отгледана в аквакултура, и в червен цвят, ако е ловена с дънни тралове.  Паламудът също е с жълта и червена точка, като това отново зависи от начина на улов, който би трябвало да бъде задължително упоменат на етикета. Калканът е строго червен – причината е, че по време на улова попадат и други видове, особено голям е проблемът с морските бозайници. Също така самият вид е силно намалял, което е притеснително.

Рибарите в Бургас също се оплакват, че рибата в Черно море намалява. Тотко Ропотамски е от известните рибари, всеки ден е в морето. „Тази година беше много трудна, нещо разсърдихме Свети Никола”, посочва той.

„Как да бъдат доволни, като уловът беше, не бих казал даже нулев, а отрицателен, просто нямаше риба. Дори и цацата намалява, черноморската акула почти не се забелязва, моруна няма вече в количества, годни за улов”, заяви Димитър Янчев от рибарско сдружение „Морски сговор”.

Риболовният сезон е свършил и сега чакат до седмица-две да се появи карагьозът. За празника на рибарите са приготвили осолена илария и солен паламуд.

Коментари