55 млн. лв. за релсов път между гара Бургас и летището в Сарафово

55 млн. лв. за релсов път между гара Бургас и летището в Сарафово - E-Burgas.com

55 691 442 лв. без ДДС е прогнозната стойност на проекта "Техническа помощ за развитие на железопътен възел Бургас", който трябва да свърже с жп линията гарата в Бургас с летището в квартал Сарафово. 

Проектът предвижда да се осигури еднопътна, неелектрифицирана железопътна връзка за движение на влакове с проектна скорост до 80 км в час, като в максимална степен се използва съществуващата инфраструктура по жп линии 8 и 86. Железницата Бургас - Владимир Павлов – Сарафово ще стане градско туристическо трасе, а пътниците бързо и лесно ще стигат от жп гарата до летището (по предварителните разчети, отчитайки всички междинни спирки, времето за пътуване ще е 31 минути). Проучва се и възможността за електрификация на железопътната линия.
Идейният проект на трасето е готов, проектант е "Трансгео" ООД. Предстои разработване на технически проект, процедури по отчуждаване на земя, промяна на част от действащия регулационен план на град Бургас, процедури по ОВОС и т.н. Финансирането на идейния проект е по "Техническа помощ на обект "Рехабилитация на железопътния участък Пловдив – Бургас, фаза 2" на ОП "Транспорт" 2007 – 2013 г.

Очаква се строителството на новата връзка да се финансира чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г.

Списание 'Градът"

Коментари