13-часов маратон за празника на Деултум

Снимка БНТ Новини

С тринайсетчасов маратон от събития ще бъде отбелязан празника на Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", община Средец - "Ден на древен Деултум - врата към загадъчната Странджа", който ще се проведе на 19-и август. Това е първото от поредицата събития, с които Община Средец и Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" в партньорство с Министерство на туризма ще отбележат две значими културно-исторически събития за региона и страната - 30 години Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" и 15 години от създаването на Общински исторически музей – Средец.

Програмата започва в 10.00 часа с демонстрации на групата за исторически възстановки – Свищов озаглавена - "Ежедневието на легионера". В продължение на два часа членовете на групата ще представят живота в легиона и какви са били правилата в школата за гладиатори в Рим.

Дошлите на празника ще могат да се включат в някое от арт ателиетата, които ще работят в aрхеологическата  база на НАР "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт"  . Те ще могат да си направят кукла от царевична шума или да си изплетат кошница. Организаторите са помислили за забавлението на всички посетители. Ще има и занимателни игри от времето на Римската империя, демонстрации на римски прически и грим, ще бъдат представени "Вкусовете на Странджа", както и римска сватба.

Празникът ще завърши с парти под звездите с участието на DJ Dian Solo.

Сподели новината:

Коментари