Юанът измества долара като световна валута

Юанът измества долара като световна валута - E-Burgas.com
  yuan-dollar_57   Подложеният на солиден правителствен контрол китайски юан в крайна сметка ще замени долара като световна резервна валута, показа ново проучване сред институционални инвеститори. Проведеният сред 200 институционални инвеститори анализ е изготвен от State Street и Economist Intelligence Unit. Според 53 на сто от анкетираните юанът ще надмине американския долар като основна световна резервна валута.
Оптимизмът очаквано е по-висок в рамките на Китай, където 62 на сто са заявили, че очакват червените пари скоро да станат новия световен лидер. Извън територията на Поднебесната империя пък процентът e 43 на сто.
"С оглед на растящото икономическо влияние на Китай глобалното значение на юана се увеличава. Въпреки че в продължение на десетилетия светът бе доминиран от американския долар като основна резервна валута, мнозина смятат, че червените пари са все по-вероятният нов лидер", се посочва в доклада, придружаващ изследването. Гледната точка се споделя и от члена на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш. По-рано през седмицата той заяви, че юанът печели позиции в международната търговия и инвестициите и в крайна сметка може да пребори щатския долар. Въпреки това скептиците твърдяха, че китайските пари никога няма да бъдат достатъчно ликвидни във всички класове активи, за да служат като надеждна резервна валута. Въпреки че е почти изцяло контролирано от властите, глобалното влияние на китайското парично средство нараства непрекъснато. Към края на 2013 г. юанът бе втората най-широко употребявана за търговско финансиране валута и деветата най-използвана за разплащания в световен мащаб. Последните движения на юана предизвикаха спекулации, че Китайската централна банка се готви да разшири влиянието си, либерализирайки валутния курс. В момента паричното средство не може да поевтинява или поскъпва с повече от 1 на сто спрямо долара в рамките на един ден. Инвестор.бг
Коментари

Още от последните новини

Светът
Юанът измества долара като световна валута - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Юанът измества долара като световна валута - E-Burgas.com

Африка