Пак плащаме едни от най-скъпите горива в Европа

Пак плащаме едни от най-скъпите горива в Европа - E-Burgas.com

В разгара на лятото България отново се оказва с едни от най-високите цени на горивата и дори надминава средното за ЕС равнище. Страната ни е около пето-шесто място по скъпи бензин и дизел преди облагането с данъци, показа справка на в. "Сега".

Литър А95 у нас струва 0.480 евро, преди да се начислят акциз и ДДС, в Полша е само 0.289 евро, в Австрия е 0.381, в Швеция - 0.393 евро. На практика, в 21 други членки на ЕС масовият бензин преди данъците е по-евтин.

Почти същата картина е и при дизеловото гориво, където в 21 страни цените са по-ниски от нашите, преди да бъдат начислени данъците. В България цената е 0.495 за литър, в Австрия е 0.388, в Полша е 0.333 евро и т.н.

За разлика от повечето страни в ЕС обаче, в България акцизните ставки все още са сравнително ниски. Но дори и с включването на данъците пак има държави, които са далеч по-богати, но се радват на по-ниски цени на горивата. В момента например по нашите бензиностанции средната цена на дизела е 0.990 евро, а в 6 други страни от ЕК той е по-евтин - в Румъния, Австрия, Латвия и Литва, Люксембург, Полша, където крайните цени са в диапазона 0.879 - 0.975 евро.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Пак плащаме едни от най-скъпите горива в Европа - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Пак плащаме едни от най-скъпите горива в Европа - E-Burgas.com

Африка