Отмениха присъди за злоупотреби с евро средства на двама асистенти от БСУ

Отмениха присъди за злоупотреби с евро средства на двама асистенти от БСУ - E-Burgas.com

Състав на Апелативен съд–Бургас отмени условните наказания на двама главни асистенти от БСУ, обвинени в присвояване на над 38000 евро от ЕС, и върна делото на прокуратурата, информират от пресцентъра на институцията.

Въззивната проверка е втора, след като ВКС отмени решението на Апелативен съд –Бургас, с което е потвърдена първоинстанционната присъда. Процесът премина пред друг съдебен състав на Апелативен съд–Бургас.

Окръжен съд –Бургас е признал Атанас Луизов и Деян Лазаров за виновни в присвояването на чужди средства - над 38 000 евро, собственост на ЕС, представляващи финансиране на проект „Европейски маркетингови практики“ за студенти, по програмата за обучение “Леонардо Да Винчи“. Двамата асистенти от БСУ са осъдени в качеството си на длъжностни лица - управител и заместник - управител на Сдружение с нестопанска цел. Съдът е определил всеки от подсъдимите да изтърпи наказание три години лишаване от свобода, което е отложил за изпитателен срок от пет години.

След повторната проверка въззивният състав намира, че присъдата следва да бъде отменена поради липсата на валидно и допустимо обвинение с ясен и конкретен предмет и процесуални нарушение по време на съдебното следствие пред решаващия съд. При този порок на обвинителния акт, нито подсъдимите могат адекватно да организират защитата си, нито съдът може да определи предмета на доказване и да проведе убедително съдебно разследване, за да разкрие обективната истина, посочва в решението си втората инстанция.

 Апелативният състав указва необходимостта от извършването на нова преценка за наличието на достатъчно доказателства за виновността на всеки от подсъдимите в извършване на продължавани длъжностни присвоявания или други посегателства срещу собствеността. Съдът препоръчва обстоен анализ на материалите и съобразяване при новото разглеждане на делото с действително ощетеното юридическо лице, както и правилно определяне на кръга от лица с право да участват като граждански ищци в наказателния процес.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране.

Коментари

Още от последните новини