Настимир Ананиев, РБ: Поздравявам Живко Табаков за надписите на пешеходните пътеки в Бургас

Настимир Ананиев, РБ: Поздравявам Живко Табаков за надписите на пешеходните пътеки в Бургас - E-Burgas.com

Поздравявам Живко Табаков, че успя да реализира на местно ниво идеята за поставянето на надписите „Погледни наляво, погледни надясно” на пешеходните пътеки в Бургас. Това трябва да стане практика в цялата страна. Статистиката с ПТП на пешеходни пътеки е стряскаща - губим много човешки животи. Повечето общински съветници в страната трябва да последват този пример и да въведат тази мярка, каза на пресконференция в Бургас народният представител и председател на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Според  Ананиев въпросът дали един пешеходец има абсолютно предимство на пешеходна пътека не е изяснен в Закона за движение по пътищата и така се дава възможност за интрепретации.Това налага промени в законодателството. След изборите ще внесем предложение, според което пешеходната пътека да се третира като тротоар, каза още Ананиев.

Той оповести, че вече ще бъде прекратявана регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който го управлява без шофьорска книжка, както и на такъв с над 0.5 промила алкохол в кръвта или ако откаже да бъде тестван с техническо средство. По думите на Ананиев залавянето седмично на 500-600 души, които управляват без шофьорски книжки, е тревожен сигнал, а нарушителите са два-три пъти повече от заловените.

За съжаление в България има манталитет, че може да се шофира на една-две бири или на една ракия, но това става причина за смърт на пътя и трябва да спре, каза още той. Ако има над 0.5 промила алкохол в кръвта, на собственика на автомобила ще му бъде снета регистрацията за времето от 6 месеца до 1 година. Това става с взимане на талона на автомобила и сваляне номерата му, обясни Ананиев и изрази надежда, че така ще намалеят случаите на шофиране след употреба на алкохол.

Що се отнася до другия проблем на пътя - високата скорост, депутатът я определи като "най-големият убиец в България". Затова в новия закон глобите ще бъдат превишени двойно за трите категории - в населено място, извън населено място и обществен превоз на пътници и опасни товари. Той посочи, че при превищаване на скоростта в населено място с 50 км над ограничението, глобата вече ще е 700 лв., а за всеки 5 км отгоре ще се качва с още 50 лв. За извън населено място глобата е 600 лв., а за обществен транспорт и опасни товари тя е 1000 лева, уточни Ананиев. Същото ще важи и за  шофьорите, употребили наркотици, допълни председателят на парламентарната комисия по транспорт.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Настимир Ананиев, РБ: Поздравявам Живко Табаков за надписите на пешеходните пътеки в Бургас - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Настимир Ананиев, РБ: Поздравявам Живко Табаков за надписите на пешеходните пътеки в Бургас - E-Burgas.com

Африка