Над 5000 двойкаджии на поправка днес

Над 5000 двойкаджии на поправка днес  - E-Burgas.com
снимка: Reuters

5275 зрелостници са подали заявление, че желаят да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Изпитът започне в 8.00 часа в 175 училища в страната, припомня Дарик. 

Тази сутрин в 5.30 часа в Министерство на образованието и науката беше генериран изпитният вариант по български език и литература /БЕЛ/ за сесия август-септември на държавните зрелостни изпити. Репортерът на БНТ Виктор Дремсизов е натиснал клавиша, с който са били избрани въпросите, съобщи пресцентърът на МОН.

За първи път матурата по БЕЛ е разделена на три модула, като учениците ще ги решават поотделно. Първият ще им бъде раздаден в началото на изпита и за решаването му ще имат един час. След това ще трябва да запечатат работите си в специални пликове и да изчакат раздаването на втория модул. Ще получат въпросите от втория модул един час след началото на изпита. Ако са готови по-рано с първия, могат да отидат до тоалетна. Не могат обаче да напускат училището, защото после няма да ги пуснат обратно, е обяснил заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Той е допълнил, че възможните комбинации от въпроси за изпита по български език и литература са 11 милиона и има 30 възможни теми за интерпретативно съчинение или есе върху творчеството на 15 български автори. От генерирания вариант е станало ясно, че учениците на 41-и въпрос ще пишат по тема номер 1. За нея ще имат 2 астрономически часа.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Над 5000 двойкаджии на поправка днес  - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Над 5000 двойкаджии на поправка днес  - E-Burgas.com

Африка