Модерен музей ще привлича посетители на "Акве Калиде"

Модерен музей ще привлича посетители на

В него ще има автентична баня с голям басейн, детски басейн, сауни и помещения за различни видове масажи

Археологическият комплекс "Акве Калиде" ще се превърне с по-привлекателно място за туристите с изграждането на експозиционен и демонстрационен център. 

Проектът се предвижда да бъде подаден за финансиране по ОП "Региони в растеж 2014-2020", Приоритетна ос 6: "Регионален туризъм" заедно с още три обекта - Остров Света Анастасия, туристически комплекс "Ченгене скеле" и храм "Св. св. Кирил и Методий". Общият проект е с работно наименование "Силата на водата" и бе представен вчера на обществено обсъждане в сградата на община Бургас.

Сградата ще бъде на два етажа  със сутерен на ареологическото ниво и партер. В нея ще се помещава учебен музей, където ще бъдат изложени открити в археологическия комплекс артефакти, дрехи на римски войници и пълководци и ,грънчарски колела, които посетителите ще могат да използват.  Ще има и демонстрационен център („баня“) с голям басейн, детски басейн, сауни и помещения за различни видове масажи. 

Очаква се община Бургас да кандидатства за финансиране по проекта до края на месеца. Ако всичко приключи добре, то още през януари месец 2020 година ще може да се обявят първите обществени поръчки за проектиране и изпълнение на проекта. Най-верояно всичко трябва да бъде приключило до края на 2022 година. 

Коментари

Още от последните новини