Данъчни лектори от НАП влизат в бургаските училища

Данъчни лектори от НАП влизат в бургаските училища - E-Burgas.com

 

Националната агенция за приходите даде началото на третата част на  образователния си проект „Влез в час с данъците“. Първият данъчен урок в Бургас беше изнесен в Професионалната гимназия по химични технологии „Акад.Н.Д.Зелинский”, където екипът от лектори провокира дискусия сред младите по темите „данъци” и „осигуровки”. Главната цел на проекта на НАП, който се подкрепя от Министерството на образованието и науката, е повишаване на данъчната култура на подрастващите. До края на тази учебна година учениците от 11-и и 12-и клас на шест бургаски гимназии ще изслушат лекции на данъчните в часовете на класния ръководител.  

Основен акцент на кампанията тази година са 20 онлайн данъчни курса. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали на www.vlezvchas.bg могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за 20 големи награди. В рамките на 10 месеца те ще имат възможност да спечелят дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове. Всяка събрана точка от верен отговор е шанс за печалба. Отличниците по данъци ще могат да спечелят портативно зарядно, слушалки или тефтер с химикалка за тъч скрийн екран.

Във видео уроците на НАП по данъчни въпроси ще говорят шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналистът Любен Дилов-син, волейболистът Валентин Братоев, певецът Ицо Хазарта и др. По интересен начин те ще разкажат повече за видовете данъци в България, за здравното и социалното осигуряване, за важността на касовата бележка, какво е държавен бюджет и др.

Инициативата ще продължи до края на учебната година през 2017 г. Всеки фен на страницата в социалната мрежа “Фейсбук“ ще може да види коментарите на българските известни лица, които подкрепят инициативата и отговорите на въпросите „Кога декларираме доходите си“, „Как се възстановяват здравноосигурителните ми права при завръщане в България“ и други полезни теми за младите.

В национален мащаб кампанията включва и срещи на 100 данъчни лектори с ученици на възраст между 14 и 18 години в 150 общообразователни училища в 28-те областни града на страната. Само за Бургас, през досегашните два етапа на проекта „Влез в час с данъците”, лекторите от териториалната структура на приходното ведомство са провели над 220 часа в 14 училища като са се срещнали с повече от 4 000 ученици.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Данъчни лектори от НАП влизат в бургаските училища - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Данъчни лектори от НАП влизат в бургаските училища - E-Burgas.com

Африка