Бургас показа, че му пука за "далечния" Пирин (видео)

"Не протестираме против кабинковия лифт, а против застрояването на парка" заявиха организаторите

Близо 100 души се събраха на днешното шествие Бургас в подкрепа на Пиринкоето е част от големия национален протест в защита на парка. На събитието присъстваха еколози, природолюбители и загрижени за бъдещето на парка граждани. Цифрата е впечатляваща, имайки се предвид, че бургазлии са известни с това, че рядко се вдигат на протест. 

Протестиращите се събраха около Часовника, откъдето мирно шествие към площад "Тройката" с плакати и възгласи "Пирин, Пирин!". 

"Аз лично имам чувството на дежа вю, че това се е случвало и друг път. Ако помните през 2012 година бе взето подобно решение за застрояването на Пирин, но тогава нещата се промениха и успяхме да го спрем. Все още нищо не е загубено, въпреки това скандално решение, написано в 12 без 5 между празниците. То бе подписано от може би най-смелия министър на околната среда и водите в последните 15 години Нено Димов. С това решение се отваря пътя за строителство в Национален парк Пирин.

През 2004 година е приет плана за управление на Национален парк Пирин, в който бяха застъпени интересите на голяма част от интересите на местните хора, на природозащитниците и най-вече на планината. С решението от декември без никаква екологична оценка министърът реши да се отворят нови теротирии за спортни съоръжения и ски писти на територията на парка" заяви Радостина Ценова от от фондация "Биоразнобразие", които се явяват организатор на протеста.

Тя подчерта, че протестът не е против изграждането на втори кабинков лифт, както се опитват да внушат държавните институции. Протестиращите били против отварянето на вратата за застрояването на парка. Според нея вече никой не вярва в обещанията на правителството, че няма да се строи, защото в последните години площта на концесията за писти е била в Пирин е вече е била увеличена няколко пъти. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини

Светът
Бургас показа, че му пука за

TikTock

Светът
Бургас показа, че му пука за

Африка