23 ноември: Петна мазут все още чернеят над "Мопанг" (видео)

Продължава изтичането на гориво от потъналия край Созопол кораб "Мопанг". Това твърди читател, който е изпратил видео на сайта Maritime.bg.Кадрите от мястото са изпратени, час след като от Морска администрация обявиха, че операцията се прекратява за този сезон.

От заявеното лично от изпълнителния директор на агенцията стана ясно, че вече са фактурирани разходи в размер на 1 098 000 лева.

Според думите на кап. Живко Петров са извършени 40% от дейностите по източване на нефтени продукти от танковете на потъналия през 1921 г. кораб.

Как обаче е зазимен „обектът“, за който са осигурени нечуваните 2 500 000 лева, се вижда от разпространеното видео от потребителя. То е заснето в района на кораба, който е маркиран.

На фирмите, заети с операцията, държавата през Морска администрация вече е платила 687 405 лева, а са фактурирани малко над милион.

Остойностяването на операцията бе сериозно атакувано от морски специалисти, които го определиха като безумно и твърде завишено, виждайки зад това сериозни корупционни практики. Нещо повече – от Морска администрация обявиха, че има предположения следващата година да се направи обследване на потъналия през Втората световна война кораб „Родина“. Морските неправителствени организации вече заподозряха, че и в „неговите танкове ще открият гориво, за което ще се намерят още няколко милиона за точене“.

Видеото e снимано на 23.11.2018 над "Мопанг"

Коментари

Още от последните новини

Светът
23 ноември: Петна мазут все още чернеят над

TikTock

Светът
23 ноември: Петна мазут все още чернеят над

Африка